Visszaesett kereslet és árak

2023.09.06. 08:13

Bodzabaj Covid után Győr-Moson-Sopronban - A termelők bíznak benne, hogy ismét lesz kereslet a gyümölcsre

A Covid-világjárvány ideje alatt immunerősítő hatása miatt megnőtt a kereslet a bodza iránt. Ennek hatására az elmúlt három évben sokan telepítettek a növényből, azok a területek mostanában fordulnak termőre. A kereslet azonban visszaesett. Míg 2021-ben 600–800 forintot fizettek kilójáért a felvásárlók, mára örülnek a termelők, ha 100 forintot kapnak érte.

Vámos Annamária

Kovács Zoltán koroncói termelő 30 hektáron termel bodzát, idén 110 tonnát takarított be.

Fotó: Csapó Balázs

A bodza legnagyobb felvevőpiaca a színezékipar, de a magas árak miatt a gyártók kiírták a receptúrákból a fekete bodzát, más színezőanyaggal helyettesítik, fekete répát és aróniát (fekete berkenyét) használnak helyette. Ettől lecsökkent a kereslet a gyógynövény iránt és a felvásárlási árak a mélybe zuhantak. Idén 80–100 forintos kilóárat fizettek a bogyós gyümölcsért. Azoknak van szerencséjük, akiknek a termőterületük hűtőházak vagy gyárak közelében van.

Az alacsony árszabás miatt akadt olyan termelő, aki fennhagyta a termést, mert ebből az árból nem tudta fedezni a szüretet és a szállítást. Sőt, van olyan gazda is, aki felszámolja a bodzáskertjét. Kovács Zoltán Koroncón 30 hektáron termel bodzát. 

100 forint kilónként 

– Egyévestől tizenöt évesig vannak ültetvényeink. Végeztünk a betakarítással. Az idén a bodzatermés 110 tonna lett. Ez fele a tavalyinak, amit a júniusi hideg hajnaloknak tudunk be. A felvásárlási ár nagyon alacsony, 100 forintos kilónkénti áron értékesítettük a termést egy gyümölcslégyártó cégnek – tájékoztatott a vállalkozó, majd folytatta: 

– Azért nem hagytuk a bokron a bodzát, mert évek óta visszajáró erdélyi dolgozóink vannak, akiknek munkát kellett adni, illetve a veszteséget is csökkenteni akartuk. Így a ráfordított költséget talán sikerült visszanyernünk. Bízom benne, hogy a következő években lesz kereslet a bodzára, és eléri a minimum 150 forintos kilónkénti árat. 

Ravazdon van a megye legnagyobb gyümölcsfelvásárlója és értékesítője, a Cherry Farm Kft., ők 30 éve foglalkoznak bodzával. 

– Műanyag rekeszekben tároljuk a bodzát, hogy szellőzzön, majd a száras gyümölcs konténerbe kerül, ahol az éretlen fürtöket és az idegen anya- got kiválogatjuk. Felhordócsigán keresztül jutnak el a száron lévő bogyók a dobos darálóba, ami szelektálja a szárat és a bogyót, majd a lé zárt rendszerben folyik a huszonötezer literes hűtőtartályokba. Édesapám találta ki a „cső a csőben” rendszert, amit már sok helyen alkalmaznak. A belső tartályt egy másik veszi körül, és a lehűtött glikolfolyadék a két csőfal között keringve folyamatosan hűti le a benne lévő bodzapulp hőmérsékletét – mondta el Horváth Hedvig cégvezető. 

A népi gyógyászatban régen széles körben használták – Lengyel Adrián növénytermesztési szaktanácsadó a Cherry Farmon mutatta be a feldolgozás folyamatait. Fotó: Csapó Balázs

Megy Ausztriába 

– Ötven-hatvan kistermelő és beszállító adja le nálunk a bodzát. Szállítunk főként Ausztriába, de Németországba is, a magyar piac idén nem jelentős. 

A győrszentiváni Nagy család gyümölcsösében bár minden törődést, tápanyagot megkap a 2,5 hektárnyi bodzás, amin 30 tonna gyümölcs termett, idén a tulajdonosok úgy döntöttek, nem szedik le. A koroncói Ódor Tamás 5 hektáron termel bodzát, neki sem éri meg bérmunkásokat megbízni, így a családtagokkal oldották meg a betakarítást. 

Pálinkának, meghűlésre 

A Rézágyú Pálinkaudvar tulajdonosa, Molnár Róbert minden évben bemutatófőzést szervez a Koroncói Bodzafesztiválra, és készít kóstolót bodzapálinkából. 

A népi gyógyászatban régen kiterjedten használták ezt a gyógynövényt. Meghűlésre, megfázásra, influenzás tünetekre nagyon jó ellenanyag, így lekvárnak, szörpnek elkészítve természetes gyógymód lehet. 

A bodza virágából készült szörp is jótékonyan hat az egészségre, de a gyümölcs préselt leve is jó alapanyag lehet – mondta el Lengyel Adrián növénytermesztési és növényvédelmi szaktanácsadó. 

A bodza köptető, izzasztó hatású, a virágából készült tea megfázásra kiváló. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteák összetevője. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják. A termésből készült tea enyhe has- és vizelethajtó hatású. 

Kedvelt Desszert volt 

A XIX. században még kedvelt desszert volt, az Alföld bizonyos részein még ma is fogyasztják a rántott bodzavirágot, amikor az ép, egészséges virágzatot sörös palacsintatésztába forgatják, majd hirtelen kisütik forró olajban. Fahéjas porcukorral, lekvárral tálalják. 

Hány hektáron terem?

A bodzatermelő terület az országban 5967, Győr-Moson-Sopron- ban 223 hektár. Ebből a Győr–Téti járásban 150 hektár, a Kapuvár–­Soproniban 55 hektár, a Csorna–Mosonmagyaróváriban 19 hektár. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában