Hamarosan lépni kell

2023.07.21. 17:25

Nagycenken látványos és eredményes a dióburok-fúrólégy elleni védekezés

Idén is elérkezett az a kritikus időszak, amikor hamarosan meg kell kezdeni a nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezést. A leghatékonyabb módszer egy csalitechnológia alkalmazása, ami a magas fákról is le tudja csalni az egyedeket. Az eredmények látványosak.

Bódvai Ildikó

Blay Zoltán megmutatta, hogyan néz ki, amikor nem porlasztva, hanem „macskakörmölés-szerűen” viszi fel a fákra a permetszert.

Fotó: Máthé Dainella

A dióburok-fúrólégy térségünkben 2015-től jelentős károkat okozott, 2019-ben pedig szinte százszázalékos volt a dió fertőzöttsége, sokan a kivágáson gondolkodtak. Tavaly fordult a helyzet, már kevesebb károsodott diót lehetett találni, ezért is érdemes minél szélesebb körben folytatni a védekezést. 
– A dióburok-fúrólégy elleni permetezést a tömeges rajzás idején kell elvégezni, ez az időpont hamarosan elérkezhet – figyelmeztet dr. Varga Mária növényvédelmi szakember, aki több éve eredményes kísérletet folytat a kártevő elleni védekezés terén és a Kisalföld olvasóit is rendszeresen segíti tanácsaival. A rajzást a diófa lombkoronájára helyezett sárga ragacsos lapokkal figyelik, amikor tömegesen megjelennek rajtuk a csíkos hátú legyek, permetezni kell. 

A Blay család tavaly alkalmazta először a módszert és azonnal meglett az eredménye. Visszajött a termés mennyisége és a dió íze is.

– A rajzástól mintegy két hét áll rendelkezésünkre a védekezéshez. Ezalatt a legyek párosodnak és tojást raknak. A zöld burokba rakott tojásokból néhány napon belül kikelnek a lárvák (nyüvek) és akkor már sikertelen a védekezés. Egy-egy diót több légy is felkereshet tojásrakás céljából, így akár 30–35 lárva is kifejlődhet benne. A lárvák növekedésük során a burok szövetnedveit szívogatják és elfolyósítják, végül pedig a kifejlett lárvák elhagyják a diót, a földre vetik magukat és a talajba húzódva bábozódnak. Báb alakban telelnek át – magyarázza a szakember. 

Dr. Varga Mária (balra) tanácsaival nemcsak a Blay családot, hanem a Kisalföld olvasóit is rendszeresen segíti. A felvételen mellette Blay Zoltán, a felesége, Margit és az unokájuk, Susz Alina. 
Fotó: Máthé Daniella

– A dióburok-fúrólégy ellen a leghatékonyabb védekezési mód a csalitechnológia alkalmazása. Ezzel évente két, erős rajzás esetén három permetezésre van szükség. A Combi-Protec csalianyag hatására a legyek tömegei pusztulnak el a lombkorona egyharmad felületére juttatott, Mospilan rovarölő szerrel bekevert anyag hatására. A kezelések tervezhető időpontja – rajzásmegfigyelés alapján – július 20–25., ezt követően a tizedik napon, majd 2–2,5 hét múlva lehet ismételni a permetezést az időjárástól és a legyek mennyiségétől függően – ad pontos tájékoztatást dr. Varga Mária. 

Blay Zoltánék nagycenki családi házának portáján öt nagy becsben tartott diófa áll. Még a nagypapa ültette az unokáinak. 

– Éveken át tehetetlenek voltunk a problémával. Sajnáltuk, de ki kellett dobni a termést, mert rendkívül gusztustalanok voltak a megfeketedett diók. Tavaly hallottunk dr. Varga Máriától a Combi-Protec csalianyagról, amely sűrű állományú, olyan, mint a cukorgyári melléktermék, a melasz. Ebből egy decilitert feloldok 2,5 liter, kéznél melegebb vízben és ehhez adok egy zacskó (4 gramm) Mospilant. Ez a mennyiség elegendő az öt terebélyes fára. Egy kis, ötliteres kézi permetezőt használok, aminek kiveszem a szórófejét és nem porlasztva, hanem csak bespriccelve, „macskakörmölésszerűen” viszem fel a fákra az anyagot. Úgy, mintha „beszentelném” a lombozatot. Egy-egy fán hat-nyolc körmölést ejtek. Mivel nagy fákról van szó, létrára állok és főleg a napos oldalt permetezem, mert a kártevő légy meleg- és napfénykedvelő. Nem kell elérni a lombozat csúcsát, elegendő egyharmad magasságig spriccelni, az illatanyagra úgyis lejönnek a legyek és a rovarölő szer hatására elpusztulnak – mutatja a gyakorlati alkalmazást Blay Zoltán. 
– Tavaly alkalmaztuk először a módszert és azonnal meglett az eredménye, visszajött a termés mennyisége és a dió íze is – tette hozzá a nagycenki gazda felesége, Margit. Bizonyságképpen megmutatta a tavalyi, szép fehér, pucolt diót, amiből az éppen náluk nyaraló unokájuk, Susz Alina is szívesen csipegetett. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában