Szakmai nap

2023.04.11. 14:31

A kékfrankost népszerűsítik Sopronban - A klímaváltozás előre nem látható nyomokat hagyhat a szőlő-bor ágazatban

A közelmúltban megrendezett Kékfrankos konferencia sikeresen zárult, ahol a hazai borászatok képviselői egyet értettek abban, hogy közös erővel és mások bevonásával népszerűsítik a sokszínű borfajtát.

Papp Fanni

A Kékfrankos konferencia után a résztvevői ellátogattak a Steigler Pincébe is. Fotó: Varga Tamás

A Kékfrankos konferencia egy korábbi szakmai nap folytatása volt, aminek az a felismerés adott apropót, hogy a kiváló termőtulajdonságú, sokoldalúan hasznosítható fajta nem elég népszerű a fogyasztók és a borkereskedők körében.

A soproni szakmai találkozón 21 kóstolt tételről beszélgetve mindegyik megjelenési formával találkozhattak a résztvevők, akik elhatározták, hogy tovább folytatják az együttműködést.

- Felvetődött egyfajta klasszifikáció elkészítésének gondolata is, ami orientálná a fogyasztót és a kereskedőt, de többen arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás még komoly, előre nem látható nyomokat hagyhat a szőlő-bor ágazaton, és nem lenne szerencsés önként kalodába zárni a termesztést. Abban viszont mindenki egyetértett, hogy közös erővel kell fellépni. A kékfrankos megmozgatja az USA, Nagy-Britannia, Észak- és Nyugat-Európa borfogyasztóinak fantáziáját, ráadásul exportban értékesítve igen jó ár érhető el. Ideje tehát odafigyelnünk erre a kincsre itthon is - részletezte Varga Tamás, a konferencia egyik szervezője.

A Kékfrankos konferencia után a résztvevői ellátogattak a Steigler Pincébe is. Fotó: Varga Tamás

A Kékfrankos konferencia házigazdája a Steigler Pince volt, amelyen a soproni borászok közül a Pfneiszl, Weninger, Iváncsics, Lővér, Garger, Taschner Kurt és Taschner Róbert Pincészetek vettek részt. Továbbá voltak villányiak, köztük az ötletgazda Günzer Tamás, valamint a Bock és a Riczu Borászat. Egerből pedig a Szuromi Pince és a csopaki St. Donát Borászat érkezett a konferenciára. A borászatok képviselői egyet értettek abban, hogy közös erővel, másokat is bevonva népszerűsíteni ezt a sokszínű fajtát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában