Minőség vonzza a vevőt

2023.03.02. 07:04

Panelok Győr-Moson-Sopronban – A felújítottak jelenleg sokkal könnyebben eladhatóak a piacon

Megyénk három nagyvárosában mintegy háromszáz panellakást hirdetnek jelenleg. Győrben kétszázötven, Sopronban harminc, Mosonmagyaróváron mintegy húsz ilyen ingatlan keresi új lakóit. A lapunk által megkérdezett ingatlanszakértők szerint a frissen vagy pár éve felújítottak könnyebben eladhatóak, amelyik viszont nem esett át felújításon, annak hosszabb az értékesítési ideje.

Ollári Gergely

Az ingatlanpiac helyzete Győrben pozitív, az árak az elmúlt években folyamatosan emelkedtek és a kereslet is erős maradt. Felvételünkön Hegedűs Sándor, az Openhouse értékesítési szakmai vezetője. Fotó: Csapó Balázs

–A hitelkamatok jelentős emelkedése miatt folyamatosan fogynak az érdeklődők megyénkben is, pedig jól értékesíthetőnek kellene lennie egy panellakásnak, mert ez az a lakás-kategória amit nagyjából mindenki ismer –fogalmazott lapunknak Bubla Zoltán ingatlanszakértő.

Mint mondja: itt lehet tudni, hogy mekkora konyhát, fürdőt, szobákat kap a vásárló. Utóbbi tekintetében a két szoba hallos, illetve a nappali plusz két félszobás ingatlantípusok a vonzóak, de jelen vannak az egy és fél szobás lakások is.

A szakember lapunk kérdésére elmondta: a panelok értékesítésénél fontos a felújítás dátuma. A frissen vagy pár éve felújítottak könnyebben eladhatóak, amelyik viszont nem esett át felújításon, annak hosszabb az értékesítési ideje. A vásárlók között ott vannak egyelőre a fiatal, lakást kereső párok is, de ők inkább az új építésű ingatlanokat keresik. A azok is, akik eddig albérletben éltek, valamint az idősek, akik nagyobb családi házból költöznének panellakásba, mert azok kényelmesebbek, komfortosabbak és nem kell nagy felújítással számolniuk saját erőből, mint egy családi háznál. Továbbá a befektetésben gondolkodók körében is népszerű ez a lakáskategória.

- Mosonmagyaróváron a klasszikus kétszobás panellakások a piacképesek, melynek irányára 25-30 millió forint között mozog. A harminc millió felett lévő lakásokra itt szinte egyáltalán nincs érdeklődés. A panel jövőjét nézve azt ki lehet mondani, hogy stabil a piac, ha realizálódnak az árak, a vevőkör megmaradhat. A hitelkamatoknak azonban mindenképpen csökkenniük kell ahhoz, hogy élénküljön a kereslet –részletezte az ingatlanszakértő.

Győrben a panellakások a 70-es és 80-as években épültek, többnyire azért, hogy a gyorsan növekvő lakossági igényeket kielégítsék. Elsősorban Adyváros és Marcalváros városrészben, de szórványosan Győr többi részén is megtalálhatóak.

- Az ingatlanpiac helyzete Győrben általánosságban pozitív, az árak az elmúlt években folyamatosan emelkedtek és a kereslet is erős maradt. Ez a tendencia viszont tavaly év közben megtört, és a kereslet visszaesésével a panellakások ára is enyhe csökkenésnek indult. A panellakások ára valamivel alacsonyabb, mint a tégla építésű ingatlanoké – mondta el lapunknak Hegedűs Sándor, az Openhouse értékesítési szakmai vezetője.

Hozzátette: a panellakások eladhatósága nagyban függ attól, hogy milyen állapotban vannak. A felújított, modernizált lakások általában könnyebben eladhatóak és magasabb áron értékesíthetőek, mint az elavult, nem felújított lakások. Ezek ára lényegesen alacsonyabb lehet. Fontos az elhelyezkedés is, a jó közlekedési lehetőségekkel rendelkező, keresett területeken található lakások ára általában magasabb.

A szakmai vezető példaként említi lapunknak a belvárosi, kiváló elhelyezkedésű ingatlanokat. A panellakások a győri ingatlanpiac nagy részét teszik ki. Ezek az ingatlanok is lehetnek vonzóak, ha korszerűsítik őket, és ha jó elhelyezkedésűek. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben reális piaci áron kerül meghirdetésre az eladó panel lakás az értékesítési idő körülbelül két hónap. A reális hirdetési ár meghatározásához célszerű szakember segítségét kérni.

Sopronban volt olyan időszak amikor nem volt értékesítésre váró panellakás, vagy csak néhány. Jelenleg azonban van kínálat a piacon, egy panellakás ára 30-36 millió forint között mozog, helytől, emelettől függően.

- Három helyszínen lehet ilyen lakásokat vásárolni, az Ibolya úti lakótelepnél, a város Deák téri részénél, illetve a Jereván lakótelepnél. Az árak változóak, a Deák térnél vannak olyan másfél szobás lakások, amelyeket van aki 30 millióért, és olyan is, aki 35 millióért árul –mondta el lapunknak Galavics Andrea, a Centralhouse Ingatlaniroda ingatlanreferense.

Hozzátette: a piacon a harminc négyzetméteres, kisebb panelalkások is megtalálhatóak, ezek ára a huszonhat milliótól egészen a harmincig változhat. A magas hitelkamatok nagy hatással vannak a piacra, az emberek óvatosak ha vásárlásról van szó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában