Kiút a válságból

2023.02.03. 14:36

A város gazdasági helyzetéről tárgyaltak Sopronban

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara kibővített elnökségével tárgyalt a soproni városvezetés. A megbeszélésen a gazdaságfejlesztés irányaira keresték a válaszokat.

Munkatársunktól

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara kibővített elnöksége és a városvezetés a gazdasági válságra kereste a megoldási lehetőségeket.

Fotó: Szalay Károly

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara ülésén vett részt Farkas Ciprián polgármester és Barcza Attila országgyűlési képviselő, valamint Tóth Éva, a soproni önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke. Az ülés fókuszában a rendkívüli energiaválság okozta gazdasági nehézségek álltak. 

– A városvezetéssel mindig jó kapcsolatot ápolt az iparkamara. A mostani találkozót a válságkorszak indokolta, ami a helyiek közérzetén is érezhető. Keresnünk kell azokat a megoldásokat, amelyek a jövőbeli terület- és gazdaságfejlesztésben segítenek. A városvezetés mellett a kamarának is megvannak a maga csatornái, és a lehetőségeink is mások, mint az ország egyéb területein. Határ menti városként van összehasonlítási alapunk az öt kilométerrel arrébb lévő Burgenlanddal, azonban a saját kiutat kell megtalálni, és biztosítani a soproniak jólétét – emelte ki köszöntőjében Horváth Vilmos, a kereskedelmi és iparkamara elnöke. 

Az ülésen Barcza Attila többek között arról számolt be, indul egy új hitelprogram Magyarországon több mint 200 milliárd forint értékben, ami kedvező kamatozású hitelt jelent a gazdaságban. 

– Sopron történelme bebizonyította, nagy dolgokra vagyunk képesek, és ez most is így lesz. A mai korban nem szokványos kihívásokkal kell szembenéznünk, amire újfajta megoldásokat kell találnunk. Az önkormányzat tavaly áttekintette a lehetőségeket, és nem titok, hogy most történik a költségvetési tervezés folyamata az idei évre vonatkozóan. Az energiaválság leküzdésére ki kell mozdulnunk a komfort­zónából, hogy meg tudjuk őrizni a város működőképességét. Célunk, hogy az orosz–ukrán konfliktus következményeit ne a soproni polgárokkal fizettessék meg. Ezért nem emeltünk adót és nem veszünk fel hitelt, hanem takarékoskodunk – hangsúlyozta Farkas Ciprián. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában