Milliárdok fejlesztésre

2023.01.12. 08:23

Önkormányzati belterületi közutak építésére, korszerűsítésére pályázhattak Győr-Moson-Sopronban

Nyilvánosak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz Belterületi utak fejlesztése című pályázat nyertesei. A vármegyében a tender eddigi eredményei alapján 35 település kap forrást idén.

Ollári Gergely

Győrasszonyfa egyik legrosszabb állapotú útja is megújulhat, ami az iskola mellett található. A munkálatok során az intézmény előtti parkoló és a buszmegálló is új aszfaltburkolatot kap. A Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola diákjai (felvételünkön) is várják az útszakasz felújítását. Fotó: Csapó Balázs

Forgalmas helyszíneken

Győrasszonyfa százharminchétmillió forintból valósíthatja meg terveit. A pályázati forrásból azt az utat újítják fel, ami a futballpálya felől, a Hunyadi tér, a Rákóczi utca és a Kisfaludy utca kereszteződéséig tart. 

– Ez a legrosszabb állapotú utunk, az iskola mellett. A felújítással elkészül az intézmény előtti parkoló, a buszmegálló és az a rész is, ahol a tömegközlekedési eszközök parkolnak, megfordulnak. A munkálatok része lesz a burkolatmegerősítés, az árokkészítés és a parkolóhelyek kialakítása – mondta el kérdésünkre Valiczkó Mihály polgármester.

Valiczkó Mihály, Győrasszonyfa polgármestere hozzátette: a Rózsadomb utcát a jövőben mindenképp szeretnék felújítani a Magyar Falu Program keretében. Az önkormányzatok a feladatok finanszírozásán kívül csak minimális tőkével rendelkeznek, örülünk a pozitív elbírálásnak, mert ezeket az útszakaszokat önerőből nem tudnák felújítani. 

A nyertesek között van Écs is, ők mintegy 94 millió forintból gazdálkodhatnak. 

– A jelenleg murvás, földes Pándzsa utcát újítjuk fel, ami egy új lakónegyedben találha- tó, sok család építkezett itt az utóbbi időben. Mindenképp meg akartuk valósítani, most végre aszfaltozott út fog ki- épülni, vízelvezetéssel – fogalmazott lapunknak Szabó Norbert, a község polgármestere. 

Hozzátette: szerencsére egyre kevesebb ilyen útszakasza van a falujuknak. Céljuk, hogy minden belterületi utcájuk aszfaltozott, rendesen járható legyen. 

 

Balesetveszélyes utak 

Elkészülhet a Bakonypéterdet Románddal összekötő út is, előbbi önkormányzata 274 millió forintot nyert a felújítására. A nagy forgalmú, balesetveszélyes út keskeny, ezt is korrigálják. 

– Az előzetes tervek szerint az útszakaszt ki fogják szélesíteni a szakemberek. Az adminisztráció után, nyár vége felé kezdődhet el a kivitelezés. Tervben van még a Petőfi utca és a Kossuth Lajos utca második szakasza, melynek első felét tavaly, ugyancsak egy tender segítségével újítottuk fel – részletezte Bolla Tünde polgármester. 

Sürgős a felújítás 

Hegyeshalomban is elkészülhet hamarosan egy belterületi út, a pályázaton 99 millió forintot nyertek. Szőke László polgármester tájékoztatása szerint a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi utca újulhat meg. 

– Mindegyik sürgős felújításra szorul. Előbbi mellett található a posta, utóbbi mellett az iskola. Az aszfalt kopóréteget mindkét szakaszon lemarják, majd újraaszfaltozzák. A pályázati források korlátozottak, nekünk pedig sok olyan utunk van a főúttal párhuzamosan, amelyeket min- denképp fel kell újítani. Bízunk még sikeres elbírálásban – hangsúlyozta az elöljáró. 

Fertőrákos település két külön tételben nyert, összesen mintegy 152 millió forintot. Palkovits János polgármester azt mondja: a Béke utca fog megújulni, emellett lesz forrás a Szent Sebestyén és a Kiserdő utca javítására is. 

– Nagyon ráfért a felújítás mindegyikre. A Béke és a Szent Sebestyén utca elég régen ké- szült, a Kiserdő pedig egyelőre még murvás. A munkálatok során a csapadékvíz-elvezetést és a járdákat is rendbe tudjuk tenni. Vannak céljaink, néhol azonban először a szenny- vízelvezetést kell megoldanunk, hogy utána fel tudjuk újítani az utcát – tette hozzá Palkovits János. 

Több szakasz újul meg 

A bezenyei önkormányzat belterületi közutak fejlesztésére benyújtott TOP Plusz pályázata 50 millió forint támogatást nyert el. Ebből a Kossuth utca két szakasza mellett az sza- kasz is elkészülhet, amely a Petőfi utcát a Jókai utcával köti össze. Márkus Erika polgármester tájékoztatása szerint a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően minél előbb igyekeznek elindítani a beruházást. 

A helyi önkormányzatok január 31-ig és február 28-ig is pályázhatnak az önkormányzati tulajdonú belterületi közutak építésére, korszerűsítésére, felújítására és közlekedésbiztonsági célú fejlesztésére a TOP Plusz pályázat keretében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában