Women In Tech

2022.10.15. 10:43

Holdjárót is építhettek a győri Mobilisben - Baksás lányok ismerkedtek a mérnöki szakmával - fotók

A Women In Tech programsorozat első állomásaként szombaton a Baksa-gimnázium lánytanulói ismerkedhettek játékos formában a mérnöki szakmával a győri Mobilisben.

kisalfold.hu

- Hazánkban is mérnökhiány van, ráadásul az informatikai szektorban európai viszonylatban elenyésző a nők aránya. Szeretnénk megmutatni, hogy mérnöknek lenni menő, és nem egy száraz szakma. Ezért a Huawei Technologies arra ösztönözni a pályaválasztás előtt álló 16-19 éves fiatal női korosztályt, hogy informatikai vagy mérnökképzést válasszanak. Ezért indítottuk el a Women in Tech kezdeményezést - nyilatkozta lapunknak a szombati eseményen Gecse Mariann kormányzati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgató. Partnerük egy speciális tananyaggal várja a kíváncsi lányokat, például egy komplett marsjárót is össze lehet szerelni.

A programsorozat részeként az érdeklődők idén először négy helyszínen, Győrben, Kecskeméten, Budapesten és Oroszlányban egy hat alkalomból álló workshopon vehetnek részt, amely betekintést nyújt a gyakorlati mérnöki munkába, és az infokommunikációs cégek életébe. A résztvevők egy tudományos projekt keretében többek között megismerhetik a folyamattervezést és -irányítást, a kihívást jelentő műszaki feladatokat, és a csapatban gondolkodást, amelyek révén közelebb kerülhetnek napjaink digitális mérnöki szerepeinek megértéséhe. A Women in Tech programsorozat december végéig tart.

Keszthelyi Bernadett, a Mobilis ügyvezetője elmondta: az országban először, a Huawei támogatásával Győrben indul az a hat alkalmas foglalkozás-sorozat, amelynek célja, hogy lányokat tereljenek a mérnöki pálya felé. A Baksa-gimnázium 24 diákja vesz részt a szombatonként, illetve november elején tartanak.

Közülük kettővel beszélgettünk: a jövőben informatikai és fizikai pályára lépne Nemes Flóra és Simon Hanna. Hanna édesanyja informatikus, így otthonról hozza az érdeklődést. Programozás, 3d-nyomtatás, 2D-tervezés is szerepel a programban, ezek felkeltették érdeklődésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában