Üzletláncok

2022.07.13. 06:38

Megyénkben egyre kevesebben jelentkeznek eladónak - a szakszervezet rövidített vasárnapi nyitvatartást javasol - szavazás

Ahogy számos ágazatban, úgy a kereskedelemben is komoly munkaerőhiány van. Különösen igaz ez megyénkre, ahol az emelt fizetések ellenére is elvétve jelentkeznek eladónak, pénztárosnak. A több mint 10 ezer tagot számláló Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elképzelése szerint a csökkentett vasárnapi nyitvatartás oldhatja meg a problémákat.

Szeghalmi Balázs

A limitált vasárnap nyitvatartással kereken nyolc órát nyernének a kereskedelmi dolgozók hetente. Így a munkaerőhiány okozta túlterhelés is csökkenne. Fotóillusztráció: MW-archívum

Nőtt az eladókra nehezedő nyomás

„A munkaerőhiány annak ellenére hosszú évek óta sújtja a kereskedelmet, hogy a munkáltatók többféle módon próbálnak magukhoz csalogatni új munkatársakat. Eddig kevés sikerrel jártak, így az eladókra nehezedő nyomás folyamatosan nagy. A mi álláspontunk szerint a rövidített vasárnapi nyitvatartás több szempontból is javítana a kialakult szituáción” – kezdte Potyondi Antal.

A helyzet komolyságáról sokat elárul: az osztrák határ közelében megyénkben több üzletlánc is hiába ígér folyamatosan bruttó 370-380 ezer forintos bért az újonnan csatasorba álló kollégáknak, gyakorlatilag új jelentkezők nélkül zajlik a „toborzás”.

Potyondi Antal

Nehéz fizikai munka

„Amikor a kereskedelemről beszélünk, látni kell: nehéz fizikai munkáról beszélünk, ráadásul tíz eladóból nyolc még mindig nő. Családanyák pakolják a 15-20 kilós zöldséges, gyümölcsös ládákat, a különböző árucikkekkel teli dobozokat. Emellett több fronton kell helytállniuk az üzletláncok többségében. A kasszákban intézik a fizetéseket, a sütőkből kapkodják ki a frissen sült péksüteményeket” – hallottuk Potyondi Antaltól.

A KASZ győri alelnöke szerint a hétvégék azért különösen kemények, mert szombaton és vasárnap 12 órás műszakot visznek az eladók. „Többek közt ezért vetettük fel, hogy a hétnapos nyitvatartási időszak csökkenjen oly módon, hogy a hét utolsó napján az üzletek déli 12 órakor zárjanak be. Az így nyert óraszámmal részben kiegyenlítődne a munkaerőhiány okozta túlterhelés, miközben a szolgáltatás minősége is emelkedne” – érvelt Potyondi Antal.

Ön szerint meddig tartsanak nyitva az üzletek vasárnap?

Fogadtatás

Az eladók és az üzletláncok miként fogadták a tervüket? – kérdeztük. „Bár nem fekete-fehér a kép, az eladók részéről a családos kollégák jelentős többségben támogatják az elképzelésünket. Az üzletláncok között akadt, amelyik fontolóra vette a javaslatunkat, ám a többség egyelőre inkább elutasító. Ettől függetlenül nem állunk meg, célunk, hogy tárgyalásos keretek között szülessen megállapodás mihamarabb” – hallottuk a KASZ győri alelnökétől.

Potyondi Antal végezetül megemlítette: a december 24-i nyitvatartás esetében is hasonló pozícióból indultak pár éve, mégis célba értek. Így szenteste napján legfeljebb délig tarthatnak nyitva az üzletek.

A limitált vasárnap nyitvatartással kereken nyolc órát nyernének a kereskedelmi dolgozók hetente. Így a munkaerőhiány okozta túlterhelés is csökkenne. Fotóillusztráció: MW-archívum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában