Vadászatuk a védett területek miatt csak korlátozottan lehetséges

2021.12.03. 13:07

Sok vadlúd nagy kárt okoz Győr-Moson-Sopron megyében

A vadlibák telelése szép turisztikai látnivaló, azonban az állatok és a hozzájuk köthető károk gondot okoznak a mezőgazdaságban is. A termelők védekezhetnek a madarak zavarásával, riasztással, ami költséges és időigényes, a vadászat pedig nem mindenhol lehet megoldás.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

A térségünkben található vadlúdállomány változó, úgy, ahogy az egyes fajok megjelenése is. Korábban a Dunántúlon a vetési lúd volt a gyakori, napjainkban a nagy lilik. Akár több tízezer példányról is beszélhetünk. A vadludak az éjszakát a vízen töltik, leginkább a fokozottan védett Fertő tavon és a Nyirkai-Hany elárasztásain, a Barbacsi-tavon. Ezenkívül vannak éjszakázó állományok a Dunán vagy a nagyobb állóvizeinken, kavics- bányáinkon is. Csapadékos időjárásnál a Kapuvár környéki területeken, kisebb tocsogóknál is megtalálhatók.

– Vadászata a reggeli ki-, illetve az esti behúzásnál jellemző. A lúd nagyon éles látású, éber madár. A teríték zöme a szélsőséges időjárásnak köszönhető, erős szélben, ködben alacsonyabban repül. Ekkor nagyobb az esély az elejtésére. Egy vadász egy nap legfeljebb hat darabot ejthet el, de ez nagyon ritka. A megyei teríték csupán három-, négyszáz példányra tehető, amelynek a kétharmada nagy lilik. A megyében kevés vadlúdvadászatra alkalmas terület van, az éjszakázóhelyek pedig védett környezetben találhatók, itt a vadászat, zavarás tilos – mondta Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szervezetének titkára.

A vadludak károkat is okoznak, ami télen a vetések legelésével jelentkezik, enyhe időben tövestől húzzák ki a zsenge növényeket. Emellett májusban a kukoricavetések kerülhetnek veszélybe, ezt a nálunk fészkelő nyári lúd populációja okozza. Mivel nagy csapatokban járnak, ez akár a terület teljes megsemmisülését is okozhatja.

– Vadászati idényüket országosan egységesítették, ez a megyénkben nem jelentett előrehozatalt, viszont a nyári lúd vadászati idénye egy hónappal hosszabb lett. Az eddigi hatósági gyakorlat az volt, hogy ahol kárt okoz, ott kérelemre eddig is módosították a vadászati idényt. A mezőgazdasági termelők védekezhetnek zavarással, riasztással, ám ez költséges és időigényes munka. Vadászattal is megfékezhetőek, itt azonban a költségek a vadászokat terhelik – tette hozzá a titkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában