megyei körkép

2021.11.17. 12:36

Egekben a használtautó-árak megyénkben – Mutatjuk, melyik márkák drágulnak a leginkább

Friss felmérés szerint az év első kilenc hónapjában közel 620 ezer gépkocsi cserélt gazdát hazánkban. Töretlen a kereslet, a roham az elemzők szerint ki tarthat év végéig is. Az új autók eladása ezzel szemben rég nem látott mélységekben van. Körképünkben utánajártunk, mit tapasztalnak megyénk autókereskedései.

Ollári Gergely-Tama István

2021.11.11 Használtautó körkép Varió autókereskedés Keszthelyi Rajmund üzletvezetõ Fotó: Nagy Gábor Kisalföld Gyõr

Fotó: NAGYGABOR

A megbízhatóság a legfontosabb

– A használtautó-árak az egekbe mentek, évjárattól, üzemanyagtípustól, márkától függetlenül – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal Keszthelyi Rajmund, a Vario Autókereskedés tulajdonosa. A használtautó-piac töretlenül megy felfelé, az emberek folyamatosan vásárolják a használt autókat. Egy friss felmérés szerint az év első kilenc hónapjában közel 620 ezer gépkocsi cserélt gazdát hazánkban.

– Szinte mindent megvesznek a vásárlók, a háromszázezer forintos használt járműtől egészen a kétmilliós autóig. A vevők céltudatosan, konkrét elképzelésekkel érkeznek hozzánk, de elsősorban a megbízhatóságra törekszenek. Próbálnak észszerűen vásárolni, úgy, hogy pénzt is tartanak a zsebükben – fogalmazott. A tulajdonos szerint a használt autók közül inkább a benzines gépjárműveket keresik, 1300 köbcentitől felfelé. Életkorban a 15–16 éves autókat is elviszik, legyen az Peugeot, Škoda vagy éppen Opel. Az is megfigyelhető az utóbbi időben: vannak olyan márkák, amelyek hónapok alatt 10–15 százalékkal is drágultak.

Keszthelyi Rajmund, a győri Vario Autókereskedés tulajdonosa szerint a használt autók iránti kereslet töretlen. Fotó: Nagy Gábor

Szempont a friss műszaki

– A drágulás a keleti autópiac felé ment el, leginkább a Toyoták, a Hyundai drágultak, és a német piac alapja, a Volkswagen és az Opel is. A drágulás mellett az is tapasztalható, hogy az emberek nem a kényelmi szempontokat veszik figyelembe vásárláskor, sokkal inkább a megbízhatóságot. Az emberek ma már megvásárolják azt az autót is, amiben 200 ezer kilométer van, ha azt mondjuk, friss műszakival és teljes átnézettséggel, hiba nélkül kapják – folytatta Keszthelyi Rajmund. Hozzátette: általában az egymillió forint alatti használt gépkocsikból van a legtöbb járművünk, és ezeket is vásárolják a vevők. A kereslet töretlen, ami biztosan kitart az év végéig.

Nehéz tartani a lépést

Élénk forgalmat tapasztaltunk a soproni Körforgalom autókereskedésben, ottjártunkkor számos érdeklődő nézegette az autókat. – Egyértelműen érezhető az árak emelkedése és a kereslet folyamatos növekedése, ami már olyan mértékű, hogy nehéz megfelelő kínálattal lépést tartani vele. A vevők többnyire a százezer kilométer alatti futásteljesítményű, jó állapotban lévő, azonnal vihető gépkocsikat keresik. Emellett erősödő érdeklődést érzékelünk a dél-koreai autómárkák iránt – adott rövid helyzetképet Arthofer Tamás, a kereskedés vezetője.

Arthofer Tamás autókereskedő (balra) mutat be egy eladásra váró használt járművet Bögöly Csabának a soproni Körforgalom autókereskedésben. Fotó: Szalay Károly

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában