Helyi gazdaság

2017.12.19. 10:23

Fizesse be tartozását, ha katás vállalkozó szeretne maradni

Az a katás, aki az évet százezer forintot meghaladó adóhátralékkal zárja, elveszíti kataalanyiságát.

A kisadózó vállalkozásoknak érdemes figyelniük arra, hogy még az idén rendezzék adótartozásukat, különben elveszítik kataalinyiságukat

 

Ez azért is lényeges, mert az adóalanyiság megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapra nem választható újból ez a kedvező adózási mód.

 

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egy olyan adózási mód, amely a vállalkozások meghatározott köre számára a hagyományos adózási módokkal összehasonlítva lényegesen alacsonyabb mértékű közteherfizetéssel és kevesebb adminisztrációval jár. Népszerűségét mutatja, hogy Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt években folyamatosan nőtt a kataalanyok száma. A kezdeti kétezerről két év alatt megduplázódott, 2016-ra pedig meghaladta a hatezret. Az idei év elején már mintegy kilencezren, jelenleg pedig tizenkétezren adóznak a kata szerint a megyében, majdnem minden második egyéni vállalkozó katás.

 

Az év végéhez közeledve minden kisadózó vállalkozásnak érdemes odafigyelni az adószámlájára, ugyanis ha a nyilvántartott nettó adótartozása az év utolsó napján meghaladja a százezer forintot, megszűnik a kataalanyisága. Ugyanakkor egy idén hatályba lépett könnyítés alapján a NAV visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről hozott határozatát, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozásának teljes összegét a határozat véglegessé válásáig megfizeti és ezt igazolja. Az adószámla egyenlegét a legegyszerűbben az ügyfélkapun lehet nyomon követni.

 

Érdemes figyelni arra is, hogy elveszíti a kataalanyiságát az az adózó, akinek terhére az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a NAV számla- vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, illetve jövedéki bírságot állapít meg.

 

A kata hatálya alá év közben is be lehet jelentkezni, de ha valaki január 1-től már a kata szerint szeretne adózni, december 31-ig jelentkezhet be. 2018. január 1-jétől már ügyvédi irodák is lehetnek kataalanyok.

 

A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatban a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) további hasznos információk találhatók a 61. számú információs füzetben, illetve a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon is lehet érdeklődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában