Helyi gazdaság

2016.10.19. 18:38

Quaestor-ügy: a koronatanú évekkel ezelőtt megjósolta az összeomlást, de még a börtönt is

A 444 megszerezte a Quaestor-ügy nyomozati anyagait.

munkatársunktól

A 444.hu arról írt, hogy Tarsoly nem akarja megérteni, cégcsoportjával milyen hatalmas kárt okozott. A nyomozás során összegyűjtött anyagból sok kérdésre választ lehet kapni. Kiderül, hol hibázott a felügyelet, és az is, milyen szálon nem indult el az ügyészség.

A cég belső levelezéséből idéz a portál, ahol egy back office vezetőt a brókercég második legfontosabb döntéshozója (az ügy koronatanúja) lehord azért, hogy olyasmit ír le e-mailben, ami egy későbbi nyomozás esetén terhelő lehet számukra.

A két felsővezető e-mailezési szokásait nem mindennapi fordulatok tarkítják. Egyikük, a most éppen koronatanúként szereplő K. F. a saját munkatársait mindennek lehordó levelekben már hosszú évekkel ezelőtt is érzékletesen leírta, hogy a Quaestor össze fog omlani, és mindenki börtönbe fog kerülni. Mégsem tettek semmit.

K. F. rendszeresen elképesztő stílusban osztotta ki a cég vezetését. Tarsolyra például simán "mocsadék féreg" vagy "tolvaj ge..." néven hivatkozott, és ezekről a levelekről általában magának Tarsolynak is küldött másolatot, amikor épp nem személyesen neki írta őket – írja a 444.

A cikk egy másik részében arról írnak egy példát, hogy hogyan buktak milliárdokat pancser befektetéseken. 

Befektetési vágyálomként hivatkozott gyanúsítotti kihallgatásában az első és a harmadrendű vádlott a Trasset nevű pénzügyiszoftver-fejlesztő cégre. Ebben pár száz millió forint fejében 25 százalékos tulajdonrészt szerzett a Quaestor nem sokkal a csőd előtt.

A Quaestor vezetői azt állították a gyanúsítotti kihallgatásaikon, hogy ez a cég olyan gyorsan bővült – többek között a magyar Államadósság Kezelő Központnak, az indonéz pénzügyminisztériumnak és egy szaúdi banknak dolgoztak –, hogy 1-2 milliárd euró jövőbeli értéke volt.

Ha ez így lett volna, már csak ebből is ki lehetett volna fizetni a kötvénytartozások jelentős részét. De az igazság az, hogy a csőd után Tarsoly 1,2 millió euróért akarta sietve eladni a Quaestor tulajdonrészét, hogy ki tudja fizetni néhány magánkölcsönét.

Ez nem jött be, később pedig a már felszámolás alatt álló Quaestor elvesztette az egész tulajdonrészt, mivel nem tudott beszállni a veszteséges cég feltőkésítésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában