Motoros istentisztelet

2024.06.23. 15:07

Motorok zúgtak az egyházért Ágfalván

Első alkalommal rendeztek motoros istentiszteletet vasárnap az ágfalvi evangélikus templomban, amelyen közel 90 motoros vett részt. A jótékonysági kezdeményezés, amellyel az egyházat támogatják, Várallyay Gábor ötlete alapján valósult meg.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

Az ágfalvi Várallyay Gábor életében nagyon fontos szerepet tölt be a szeretet, amit másokkal is szeretne megosztani. Így született meg az ötlet, hogy hagyományteremtő céllal megrendezzék az első motoros istentiszteletet a szülőfalujában, Ágfalván, amely mögött a jótékonyság is áll.  A kezdeményezést Heinrichs Eszter, a gyülekezet lelkésze nagy örömmel fogadta. 

A vasárnapi istentisztelet Varga Tamás esperes szolgáltatta közel kilencven motoros előtt. Ezt követően családi napot tartottak, ahol többek között gulyással várták a résztvevőket ebédre, s a rendezvény ideje alatt befolyt összeget az evangélikus egyházközösség javára ajánlották fel. A tervek szerint az adományból energetikai fejlesztést valósítanak meg a gyülekezeti teremben.

- Régi vágyam volt, hogy létrehozzunk egy olyan eseményt, ami az embereket összekovácsolja. Mivel már nyolc éve motorozom, szerettem volna egy motoros istentiszteletet megvalósítani Ágfalván, hiszen hazánkban már számos településen volt példa ilyenre. A vasárnapi alkalomra információim szerint közel kilencven motoros érkezett. Mindez felülmúlta a képzeletemet, aminek nagyon örülök - mondta el Várallyay Gábor. Hozzátette, ugyan a rendezvény megszervezése nem zajlott zökkenőmentesen, de sok jót kapott vissza.

- Sokféle motorral érkeztek az istentiszteletre a Babettától kezdve az Old Timerekig, de a legkisebbeket is felkértük, hogy lábbal hajtós kismotorral érkezzenek, hiszen őket is szerettük volna bevonni a rendezvénybe. A gyermekek tiszta lelkével közösen alkothattunk egy varázslatot - fűzte hozzá Várallyay Gábor, akinek tervei közt szerepel, hogy jövőre is megrendezzék a motoros istentiszteletet. 

-  Idén sajnos nem sikerült megkapnunk időben az engedélyt a motoros felvonulásra, de jövőre már szeretnénk, ha ez is megvalósulhatna. A jövőben szeretnék még több támogatót szerezni, azonban ezzel nem a profitszerzés a célom. A szívem vezérel: idővel szeretnék minél több rászorulónak vagy szervezetnek segítséget nyújtani. 

- A kitelepítés előtt hatalmas gyülekezet volt Ágfalván, azonban mára már megcsappant a számunk. Sok munkát kell abba belefektetnünk, hogy a gyülekezetünket fenntartsuk, s megtöltsük a több mint ezer férőhelyes templomunkat. Igyekszünk a gyermekeknek is színes programokat kínálni. Így minden kezdeményezést örömmel fogadunk, ahogy a Várallyay Gábor által megálmodott motoros istentiszteletet is. Nagy meglepetésünkre a vasárnapi istentiszteleten megtelt a fél templom - mondta el Heinrichs Eszter, a gyülekezet lelkésze.

- A reformáció ötszázadik évfordulóján, 2016-ban alakult meg Magyarországon az evangélikus motorosok csapata. Legelőször egy zarándok útra mentünk a németországi Wittenbergbe, de azóta minden évben csinálunk egy nagyobb túrát, de természetesen vannak kisebbek is, és olyan közösség-kovácsoló rendezvények, mint a mostani motoros istentisztelet. Ezeken az alkalmakon nemcsak összekovácsolódik a társaság, de új barátságok is születnek. Mindezen felül az ilyesfajta megmozdulásokkal felhívhatjuk az emberek figyelmét arra, hogy miért érdemes eljönni egy-egy alkalommal a templomba, s ezzel talán el tudunk indítani bennük egy új gondolatot - osztotta meg véleményét Mátis Tamás, aki társaival együtt képviselte a soproni gyülekezethez tartozó evangélikus motorosokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában