Közönségszavazással dől el a nyertes

2024.06.13. 21:07

Csikvándi jelölt jutott be az Év Fája verseny idei döntőjébe

Kilenc fára lehet július 1-től szavazni az Év Fája versenyen. A döntőben idén Győr-Moson-Sopront Csikvánd képviseli.

Kisalföld.hu

Az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije kilenc fát juttatott az Év Fája verseny döntőjébe. A vetélkedőben nem számított a fák kora és mérete, előny volt azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja volt a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára.

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely július 1-én indul és október 1-én éjfélkor zárul. A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A döntősökről részletes információ az evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon található, és itt lesz lehetőség a szavazatok leadására is. Az izgalmak fokozása miatt a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt október első felében egy díjátadón teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

Az idei versenyben a következő fákra lehet majd szavazni:

  • A bodrogkisfaludi öreg tölgy – Bodrogkisfalud
  • Ligetfalva 400 éves vadkörtefája – Ligetfalva
  • Lepsény legősibb fája – Lepsény
  • Békási hársfa – Békás
  • Platánfa az egri Szmrecsányi Lajos Érsekkertben – Eger
  • Emlékek fája – Újszász
  • Tiszagyenda platánja – Tiszagyenda
  • Csikvánd Megbecsült Kocsányos Tölgyfája – Csikvánd
  • Cimborafa – Dunaújváros

A jelöléskor így írtak a fáról:

Csikvánd Megbecsült Kocsányos Tölgyfája

Csikvánd Község Győr-Moson-Sopron vármegyében a Kisalföldön a Marcal- medencében a Bakony-patak partján a Téti járásban található.
Lakossága 517 fő (2024-ben). Első írásos említésekor (1301 Chyutan ) a Csikvándi nemesek birtoka volt. A 16. szd. elején a Csikvándi család fiúágának kihalása után Kapolcsi Benedek, majd Kaposy Pál volt a helység földesura. A falut a törökök 1543-ban elfoglalták, 1594-re elnéptelenedett. A 17. század elején újratelepült, hódoltsági faluként számos nemesi család ( Szily, Kisfaludy, Cziráky, gr. Somogyi, stb.) váltotta egymást birtoklásában. 1683-tól végig köznemesek kezén volt. Lakosságának fele evangélikus, egyharmada római katolikus vallású. Evangélikus temploma 1804-ben épült a 14. századi templom alapjaira. Nevezetesek a szőlőhegy 150-200 éves présházai, a fehérre meszelt, vályogfalú, zömében nádfedeles présházak nemcsak a múlt emlékei, ma is használják őket a csikvándi szőlőskertek tulajdonosai.

Csikvánd Megbecsült Kocsányos Tölgyfája a település Óvoda udvarában található. Árnyékában az óvodások előszeretettel játszanak. A fának nincsen közkeletű neve, a pontos eredetét nem ismerjük. Mellette számos őshonos fa áll. A terület hangulatában, külső megjelenésében régi idők kertjébe repít vissza bennünket. Környezetét a település gondosan rendben tartja. A tölgy ősi, szimbolikus fa. Tekintélyes mérete és fájának keménysége a halhatatlanság és erő szimbólumává avatta. Idős tölgyfánk jellegzetessége, hogy fiatal korában a vezér hajtását visszanyesték, vagy megsérült, ezért hét erős oldalágat fejlesztett, ezek egyenként is 60-80 cm. átmérőjűek. Szélesen terpeszkedő, vastag ágaikon madarak, mókusok találnak búvó, -és fészkelő helyet. A fa térfogata mintegy 20 m3 lehet. A község életében mindig fontos szerepet játszott. Szinte a falu egész lakossága felnőtt alatta. Jó egészségi állapotban van, ugyan néhány fakín élősködik rajta, de ezt el tudja viselni. A törzs is egészségesnek tűnik, hogy ezt a hatalmas lombkoronát(22 m átmérő)fenn tudja tartani, valószínűleg semmilyen korhadás nem található benne.

 


Meg kell tanulnunk rácsodálkozni a tölgyek kérgének mintázatára,az árnyat adó koronára és a levelek között lapuló madarak dalára.
A gyerekek szívesen töltik az időt az óvoda udvarában az öreg tölgy árnyékában, bízunk benne, érzi az öreg tölgy hogy nincs egyedül, rá is vigyáznak az egymást követő generációk.
Aki még nem részesült ebben az élményben ,keresse az alkalmat!

Fa elhelyezkedése: 9127 Csikvánd, Rákóczi Ferenc utca 28.
Faj: Kocsányos tölgy
Kora: 400 év
Magassága: 22 m.
Törzskerület: 405 cm.
Jelölő: Csikvánd Község Önkormányzata

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában