Tudás

2024.04.11. 18:33

Nyugdíjas Egyetem Mosonmagyaróváron - Fogyasszunk omega 3 zsírsavban gazdag ételeket! - fotók

Az omega 3 zsírsavak fogyasztásának fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Tóth Tamás, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja a Nyugdíjas Egyetem ehavi előadásán.

Mészely Réka

Pillanatkép a mosonmagyaróvári Nyugdíjas Egyetem április 11-i előadásáról. Fotók: Kerekes István.

A Nyugdíjas Egyetem programja ezúttal is az online játék sorsolásával kezdődött. Dr. Kontschán Jenő kutatóprofesszor Az atkák csodálatos világa című előadásához kapcsolódóan tettek fel kérdéseket, az ezekre érkezett helyes válaszokat beküldők közül kerültek ki az ehavi nyertesek.

Vizsy-Gombosi Lilla polgármesteri titkárságvezető felhívta a figyelmet az április 27-ei Futókörök Napjára, melyhez várják a csatlakozókat a Báger-tó körüli sétára, futásra, kocogásra. A következő előadást Varga Ottó, a Kisalföld főszerkesztője tartja május 9-én Hírek és álhírek a magyar médiában, avagy: hogyan tegyünk különbséget a valódi és hamis hírek között? címmel. Tanévzáró pedig június 5-én 10 órától az egyetemi aulában lesz.

 Ezúttal a Nyugdíjas Egyetemnek otthont adó intézmény, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar dékánja, dr. Tóth Tamás tartott előadást, kutatásaira alapozva, Az omega 3 zsírsavakról közérthetően címmel, különösképpen a tejtermékekre koncentrálva. 

– Az omega-3 zsírsavak több szempontból is kedvező hatással lehetnek az emberek egészségi állapotára, így rendszeres fogyasztásuk javasolt. A gazdasági haszonállatok takarmányozásában ugyancsak célszerű ilyen zsírsav-forrásokat – például len-, hal-, algaliszt, -olaj – alkalmazni – emelte ki dr. Tóth Tamás. 

Kitért arra is, hogy mely tejösszetevők mennyisége módosítható takarmányozás által. Így a zsír, fehérje, karotin, mikroelemek, az E- és A-vitamint lehet növelni, viszont a cukrotm foszfort, kálciumot vagy a D-vitamint nem. A legfontosabb omega-3 zsírsavak a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. 

A szakember rámutatott a legeltetés és az istlálozott tartás közötti különbségekre a tej, sajt és vaj esetében. Utóbbira példát is hozott: így a közönség láthatta, hogy legeltetés nyomán a vaj lágyabb állagú, könnyebben kenhető és sárgásabb is. Ösztönzött továbbá arra is, hogy omega 3 zsírsavban gazdag ételeket fogyasszunk, kiváló élettani hatásaik miatt. Így például csökkenthető a koleszterinszint és küzdhetünk a szív- és érrendszeri betegségek ellen. 

Az előadás után sajtkóstoló is színesítette a programot: a hallgatók több féle terméket is megkóstolhattak, melyeket a karon állítottak elő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában