Gazdi tréner

2024.03.13. 20:35

Gazdi coach - lehet boldog kutya-gazdi kapcsolat: segít a győri tréner - videó

Sokan szeretnének kutyát tartani, aztán gazdiként hamar rájönnek, hogy nem csak kutyasimogatásból áll az élet. Szerencsére van valaki, aki segít őket megérteni: a győri születésű Szabó Viktória gazdi coach.

Barki Andrea

Szabó Viktória gazdi coach két mentett kutyájával, Orionnal és Pandorával.

Fotó: Rákóczy Ádám

Szabó Viktória tavaly Magyarországon eddig elsőként és egyedüliként az "Állattartó-kutya kapcsolatközpontú kutyaoktatás gazdi coach módszerrel" létrehozásáért elnyerte az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet.

Szabó Viktória gazdi coach
Szabó Viktória gazdi coach, kutyaoktató, rehabilitációs tréner, tavaly szeptemberben Érték és Minőség nagydíjat kapott módszere kidolgozásáért.
Fotó: Rákóczy Ádám

Négylábú barátaink nem olyanok, mint a plüssállatok. Nem lehet félretenni őket, ha nincs kedvünk velük foglalkozni, vagy nem éppen úgy viselkednek, mint ahogy azt mi elképzeltük.  

– Senki nem születik gazdinak. Mindenkinek tanulnia kell azt, hogy úgy „szeresse” a kutyát, ahogy neki a legjobb. Ha úgy döntesz, felelős gazdi leszel, meg kell ismerned és ami a legfontosabb, meg kell értened őt – vallja a módszer kidolgozója, akivel a szülői házban találkoztunk az őt mindenben támogató édesanyja és két gyönyörű husky kutyája társaságában.

Hogyan lesz valakiből gazdi coach?

Viktória szociálpedagógusként végzett a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karán. 

– Az első kutyám gondozása miatt választottam a győri campust, mert így mindig velem lehetett. Szociálpedagógus - művelődésszervező szakra jártam, diplomamunkámat talán elsőként az országban kutyás terápia hatékonyságvizsgálatáról írtam – mesélt a kezdetekről Viktória. Diplomával a zsebében Budapesten kezdett el dolgozni a médiában, miután szakmai tapasztalatot már középiskolás korában négy évig lapunknál, a Kisalföldnél szerzett, ahol interjúkat, riportokat írt. Aztán hat évig volt marketing vezetője Magyarország piacvezető műkörömgyártó- és forgalmazó vállalkozásának, majd egy másik szépségipari cégnél eltöltött három év után úgy érezte, valami teljesen mást szeretne csinálni.

– Orion kutyámat a Facebookon találtam öt éve. A fajtamentő alapítvány oldalán hirdették, hogy törött lábbal találták és olyan gazdát keresnek neki, aki gondozni tudná. Azonnal tudtam, hogy ő lesz a kutyám. Az ő képzése miatt kezdtem el kutyaiskolába járni. Ekkor fogalmazódott meg bennem először a gondolat, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni.

Kutyák, gazdik együtt fejlődnek

Már az első kutyaoktató képzés elvégzése alatt kezdett körvonalazódni számomra, hogy én egy kicsit másként szeretném megközelíteni a kutya-gazdi kapcsolatot – idézte fel Viktória, mi terelte jelenlegi útjára. 

– Úgy gondoltam, a kutyák tökéletesek, az emberek, a gazdik pedig nem értik, hogy mit akarnak nekik mondani, mi motiválja a viselkedésüket, mit miért csinálnak. Két év alatt kifejlesztettem egy egyedülálló kapcsolatközpontú módszert, ez a gazdi coach. Itt nem elsősorban a kutyákat neveljük, hanem a gazdikat oktatjuk, illetve a kutya-gazdi páros közös fejlesztésén dolgozunk. Mi a cél a módszerrel? Kiegyensúlyozott és boldog kutya-gazdi kapcsolat. A gazdikkal szeretném megértetni, hogy a kutyák milyen szemmel látják a világot.

Az okokat kell megérteni és megoldani

Viktória alapjaiban szeretné rendbe tenni a kutya-gazdi kapcsolatot. Bár a gazdiknak rengeteg elvárásuk van a kutyájuk felé, tudniuk kell, hogy nekik is vannak igényeik és szükségleteik, amelyekről, mint felelős állattartóknak gondoskodnunk kell, mert ha nem, akkor nekünk nem tetsző viselkedést válthat ki a kutyánkból.

– A gazdi coach módszerben egy kérdezéstechnikát fejlesztettem ki, amellyel anamnézist veszek fel a gazdiról, az ő környezeti, szociális hátteréről, mindenről, mert a kutya életében a változások nagyon sok problémával járnak. A tanácsadó beszélgetés keretén belül rávilágítok arra, hogy a kutya a tüneteket miért produkálja. Sajnos a gazdik általában a tüneteket próbálják meg orvosolni és nem az okokat megérteni és megoldani. Amióta ezzel foglalkozom, több mint 400 kutyával és gazdival volt dolgom. 

Bámulatosan működik a módszer, amikor a gazdi megérti, hogy a kutya mit miért csinál 

– árulta el Viktória, aki a személyes tanácsadás mellett tart csoportos órákat is, mégpedig nem egy steril tanpályán, hanem élő városi környezeteben.

– Arra is törekszem, hogy a gazdikat megszerettessem a sporttal, és beintegráljam azt az életükbe, mert a kutya, de a gazdi mentális és fizikális egészsége szempontjából nagyon fontos dolog.

Elkezdtem tavaly trénereket is képezni, mert nagyon szeretnék ezzel a módszerrel egy országos, majd egy külföldi hálózatot felépíteni. Nagyon sokan keresnek meg engem, de nem tudok mindenhova eljutni. Szeretnék ezért egy olyan tréner csapatot kiképezni, akiket tudok magam helyett segítségül ajánlani – árulta el az új módszer kifejlesztője.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában