Családi vonalon

2024.03.12. 10:36

A holokauszt diákszemmel - Soproni gimnazisták munkáját díjazták

Varga Henrietta

Közös munka gyümölcse a rangos elismerés. Képünkön: Bujtás Mira és Rudasits Nóra tanárukkal, Kelemen Dórával.

Fotó: Szent Orsolya-iskola

A soproni Szent Orsolya-iskola két 10.-es tanulója, Bujtás Mira és Rudasits Nóra egy olyan online pályázaton (Megsemmisítve) vett részt, amelyet a „Whom we lost” – „Akiket elvesztettünk” kampány részeként a 14 és 19 éves korosztály számára hirdettek meg. 

A nemzetközi kezdeményezés igyekszik felhívni a diákok figyelmét a magyarországi holokausztra személyes történeteken, sorsokon keresztül. Célja, hogy rávilágítson a felelősségre, és arra, hogy nemcsak a régmúltat kell szemlélni, hanem a jelenkor lehetséges veszélyeit is. 

A pályázatban egy feltáratlan holokauszttörténetet kellett megjeleníteni, így a lányok családi vonalon kezdtek el kutatni. Az alapötletet Mira nagymamája adta, ezért az ő édesapjának (Balázs András) és testvérének története állt a középpontban, végül mindezt a nagymama legidősebb testvérének gyerekszemszögéből jelenítették meg. 

A megadott műfajok közül a két diáklány a novellát és a rajzot választotta, ami a téma nehézségén túl sok kihívást is rejtett magában. 

Felkészítő tanáruk, Kelemen Dóra útmutatásai alapján Mira írta a történetet, Nóra pedig illusztrációt készített hozzá. Közös munkájuk, a Füttyszó különdíjban részesült és a „Legnépszerűbb művek díja” elismerést is megkapta. 

Szerző: Kelemen Dóra
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában