Izgalmas premier

2024.02.23. 14:34

Véghajrában az Abigél - Újabb premier a Győri Balettől - fotók

Néhány nap és újra színpadra lép a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében a Győri Balett társulata. Izgalmas premierre készülnek, melynek próbafolyamatába a Kisalföld is betekintést kapott.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Szabó Magda ikonikus ifjúsági regénye, az Abigél 1970-ben jelent meg, amit ezúttal a tánc nyelvén elevenedik meg az érdeklődők előtt. A kalandos lányregény a második világháború eseményének és az egyén életére gyakorolt hatásának fúziója, mely megjelenése óta töretlen sikernek örvend. Az előadás a főszereplőről, Gináról, az elkényeztetett pesti lányról szól, akit apja internátusba zárt, elszakítva ezzel a külvilágtól. A belső monológokra építő, drámai fordulatokban gazdag történetre Szöllősi Krisztina koreográfus készített táncelőadást, aki a Győri Balett próbavezető asszisztense is. Ezzel a koreográfiával mutatkozik be a győri közönség előtt február 28-án.

Gina - akit Marjai Lili Anna alakít - először nem tud beilleszkedni a szigorú szabályokat elé állító intézményben, még lánytársai is kiközösítik. Egy meghiúsult szökési kísérlet után megtudja, hogy apja, csak az ellenségeitől akarja ily módon megvédeni. A kamasz ezen a ponton felnőtté válik, azonban ezután is rengeteg fordulat övezi az életét. A könyv és az előadás fő motívuma és rejtélye a kertben álló szobor, Abigél. Az internátus lakói kérésekkel fordulnak Abigélhez, azonban a szobor mögött König tanár úr áll, hogy mindenkinek segítsen.

Az új premierre akkora az érdeklődés, hogy az első három előadásra már az összes jegy elkelt. A Győri Balett táncosai túl vannak az első színpadi próbán, így már az új díszlettel is megismerkedhettek. A bemutatóig lázasan próbálnak, hogy a megszokott minőséget tudják hozni közönségüknek.

Szöllősi Krisztina dinamikus koreográfiát álmodott meg, melynek utolsó pontosításai, finomhangolásai zajlanak. Úgy érzi, nagy most rajta a nyomás az első bemutatkozás előtt, de kiváló a közös munka a győri táncosokkal. Alkotóként igyekszik a regényt egy másik dimenzióba emelni a darabot, melynek díszletébe egy asztaokból épített különös konstrukció is bekerül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában