Pulzus

2024.01.03. 21:00

Út az egészséghez - Kardio tanösvényt alakítottak ki Fenyőfőn

Az országszerte kialakított tanösvények elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek számára készültek, de a túraprogramot az egészségesek számára is ajánlják betegségmegelőző céllal.

Barki Andrea

A kardio tanösvény egy kellemes és hasznos szabadidős mozgásprogram, ahol egy túra, vagy intenzív séta keretében a sétáló egyfajta visszajelzést kaphat szíve egészségi állapotáról. Ehhez szakmai alapokon megtervezett útvonalakat alakítottak ki, melyeken információs táblákat helyeztek el, ahol először a nyugalmi, majd a későbbi megállóknál terheléses pulzust kell mérni. A túra végére kialakul egy kép, mennyi a pulzus nyugalmi helyzetben és hogyan változik terhelésre különböző fokú, kisebb-nagyobb emelkedők esetén. Az adatokat a túrák után egészségügyi szakemberek kiértékelik.

A hosszabb túraútvonal 6,9 kilométer, szintemelkedése 46 méter, időtartama kb. 90 perc, a rövidebb 2,5 kilométer, szintemelkedése 44 méter, ami akár 30-40 perc alatt is teljesíthető.

A pulzusmérő pontokat táblákkal jelölték, a méréshez pedig instrukciókat adnak. Ha a résztvevő pulzusszáma az optimális tréningzóna felső határát több mint 10-zel meghaladja, padok állnak rendelkezésére, hogy pihenőt tarthasson. 

 

A Szent Ferenc Kórház és a Bakonyerdő Zrt. kooperációjában megvalósuló ösvény a kórház „Út az egészséghez" programjának része. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában