A madarak védelmében

2024.01.02. 19:36

Csendes szilveszter Tatán – Az összefogás és a közös akarat sikert hozott

Meghozta gyümölcsét a rengeteg szervezés, a kitartó utcai járőrözés és a széleskörű együttműködés. A tatai Öreg-tavon pihenő több ezer vízimadár túlnyomó többsége (mintegy 80 százaléka) kitartott a tó vizén. A tavon éjszakázó vadludak száma növekedett, mert az Öreg-tóra az éjszaka során újabb csapatok érkeztek.

Kisalföld.hu

Fotó: MME - Magyar Madártani Egyesület

Tata jól „vizsgázott” idén szilveszterkor, hiszen a város nagy része nyugodt, csendes volt, inkább csak távolabbról, a tilalmi zóna határain, illetve a szomszéd településeken fellőtt tűzijátékok robaja hallatszott át. Míg a környező településeken már kora este megkezdődött a szokásos „tűzijáték-háború”, addig Tatán az éjfél előtti órákban csak elvétve hallatszott néhány illegális petárda és tűzijáték.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Tata Város Önkormányzata, az Által-ér Szövetség, a rendőrség, a polgárőrség és az előzetesen regisztrált önkéntesek széleskörű részvételével már délután megkezdődött az Öreg-tó környékén a járőrözés, estétől pedig a város teljes területén szolgálatot teljesítettek. Az intenzív jelenlétnek és a szervezettségnek köszönhetően számos helyről sikerült távozásra késztetni a tűzijátékozni szándékozókat.

A járőrök több helyen tetten értek tűzijátékot használókat, és figyelmeztették őket, hogy tiltott helyen próbálkoznak. Néhány helyszínen rendőri intézkedésre is szükség volt. Sajnálatos, hogy egy-egy utcában, kertben a személyes jelenlét ellenére is eldördült pár tűzijáték, de ezen helyszínek többségét is elhagyni kényszerültek a tilosban járók a járőrök jelenléte miatt. Összesen 20 alkalommal intézkedtek a szolgálatban részt vevő hatóságok. Több közigazgatási eljárást a napokban indítanak meg.

Az idén először kezdeményezett „Csendes szilveszteri séta a vadludakért” igen népszerűnek bizonyult, a késő éjszakai időpontban hatvanöten vettek részt ezen a programon az Öreg-tó partján (fotók az MME Facebook-oldalán). Őket a szervezők pogácsával, valamint pezsgővel kínálták, a jó hangulatú sétán szakvezető gondoskodott arról, hogy a résztvevők érdekes információkkal gazdagodjanak a vadludakról és a tavon telelő más vízimadarakról. A közös séta sikerét látva a kezdeményezők 2024-ben is megszervezik ezt az eseményt. Összességében 2023 szilvesztere Tatán csendes és eredményes volt. Ezt a tatai szállodákban, panziókban kutyáikkal megszállt vendégek is megtapasztalhatták, nemhiába érkeztek ide az ország számos pontjáról. A szervezők ezúton is köszönetet mondanak minden tatainak és a városba idelátogatónak, hogy fontosnak tartották a 2018 óta élő tűzijáték-korlátozás betartását!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában