Megcsodálhatjuk régi korok ünnepi fáit

2023.12.22. 15:40

Karácsony előtt különleges meglepetés várja a soproni Lenck-villa látogatóit

A múzeum munkatársai három, régi kort megidéző karácsonyfát állítottak fel a villa télikertjében.

Varga Henrietta

A három karácsonyfa nosztalgikus hangulatot áraszt a Lenck-villa télikertjében. Képünkön: Erdeiné Kuslics Katalin. Fotó: Szalay Károly

  • Ahogy napjainkban változik a divat, régen is ugyanúgy változtak a karácsonyfa-díszítési szokások.

A karácsonyfa állításának szokása előtt hazánkban és Európa-szerte is a termőág jelentette a karácsonyi díszítést. Ezek tájanként különböző hajtatott ágak voltak, amely lehetett például rozmaring, kökény, krisztustövis. Előfordult, hogy almával, dióval, esetleg papírszalagokkal díszítették őket. A tél közepén kihajtott ág a természet újraéledését, az arra való várakozást szimbolizálta.

– Ahogy napjainkban változik a divat, régen is ugyanúgy változtak a karácsonyfa-díszítési szokások. A háromféle stílussal szerettük volna megmutatni, hogy a karácsony jelképének divatja miként változott, és hogy nem voltak mindenhol ugyan­olyanok – osztotta meg a Kisalfölddel Erdeiné Kuslics Katalin, a Soproni Múzeum közművelődési munkatársa. – A három fa közül az egyik a népi kultúrát idézi. Szalmadíszek és mézeskalácsok kerültek a fára, a szokásnak megfelelően. A másik fa ugyanabból a korból a jómódú polgárság, az arisztokrácia szalonjában elhelyezett fenyőfa ünnepi díszeit mutatja be: a fára elhelyezett szaloncukor, az elegánsabb, díszesebb függők és esetenként gyertyák jellemezték.

A harmadik fa pedig egészen a nyolcvanas évekig repíti vissza az érdeklődőket, megidézve a kor hangulatát. Leginkább a színes túldíszítés, a papírból készült girlandok és az üveggömbök jellemzők rá – tette hozzá. – A díszek egy részét már régóta gyűjtjük, de vannak köztük, amelyeket a munka­társaimmal mi magunk készítettünk, és akad olyan is, amelyet egy korábban meghirdetett gyűjtésnek köszönhetően kaptunk.

A három karácsonyfa nosztalgikus hangulatot áraszt a Lenck-villa télikertjében. Képünkön: Erdeiné Kuslics Katalin. Fotó: Szalay Károly

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában