Vendég

2023.12.09. 11:15

Joel Sartore, a világhírű természetfotós a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban

Joel Sartore, a National Geographic világhírű természetfotósa látogatott el a napokban a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumba.

Mészely Réka

Mr. Sartore 2006-ban indította Photo Ark projektjét, melynek keretében már több, mint 15.000 állatfajról készített stúdióminőségű fényképeket, bejárva a világ minden szegletét. A projekt célja a lehető legtöbb, de kiváltképp a kihalófélben lévő fajok dokumentálása, digitális fajmegőrzése. A kiváló képekkel Mr. Sartore és a National Geographic a természetvédelem fontosságát, a biodiverzitás szépségét igyekszik hangsúlyozni. Szemléletformáló munkájuk különösképp fontos, hiszen fotóik és ismeretterjesztő anyagaik megközelítőleg 400 millió emberhez jutnak el.

Joel Sartore világhírű természetfotós és Liziczai Márk, a Kossuth-gimnázium pedagógusa. Fotó: Buzás Balázs

– Intézményünkben két projekt is kapcsolódik az állatvilághoz és a fajmegőrzéshez. Ezek egyike a KLG Goodeid Projekt, melynek keretében egy egyedülálló fajmegőrző központ működik iskolánkban, ahol a súlyosan veszélyeztetett és vadon kihalt mexikói magashegyi fogaspontyok megmentésén dolgozunk. A másik projektünk a KLG SuliZoo, melynek gazdag állatállománya a környezeti nevelést, szemléletformálást szolgálja. Mindkét projektünk gyűjteményében több olyan faj is szerepel, amelyek eddig hiányoztak Mr. Sartore digitális fajbankjából, így elsődleges célja volt e ritka, sok esetben kihalás szélén álló fajokat dokumentálni – emelte ki érdeklődésünkre Liziczai Márk, a gimnázium tanára, megjegyezve, hogy a világhírű természetfotós két hetes európai útjának legelső állomása épp Mosonmagyaróvár volt – a reptérről egyenesen a KLG-be sietett, és neki is látott a közel negyven faj megörökítésének. 

A szenzációs fotózáson még tehetséges helyi természetfotósok is részt vettek és asszisztáltak Mr. Sartorenak.

Látogatása természetesen diákjaink számára is rendkívül inspiráló volt, hiszen a Zöld Föld tantárgy keretében, a természetvédelemről szóló témakör kapcsán a tanulók tananyagként is megismerkednek Joel Sartoreval, a természetvédelem egyik legkiemelkedőbb ma élő alakjával, és munkásságával

– fűzte hozzá a fiatal pedagógus. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában