14 iskola vetélkedett

2023.11.17. 09:21

Szakmai verseny a Soproni Egyetemen - Mutatjuk a nyerteseket - fotók

A Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara november 15-én és 16-án, immár nyolcadik alkalommal rendezte meg hagyományos Bázisiskolai Szakmai Faipari versenyét, amelyen idén 14 iskola tanulói vettek részt az ország minden részéből.

Varga Henrietta

Fotó: Máthé Daniella

A verseny és a bázisiskolákkal való együttműködés célja, hogy az egyetem hozzájáruljon a faipari technikumok és szakképző iskolák képzésének sikerességéhez, illetve, hogy a bázisiskolák bekapcsolódhassanak az egyetem életébe.

- Tíz évvel ezelőtt indítottunk egy kezdeményezést, amely összeköti a faipari felsőoktatást a faipari szakképzéssel. Ennek eredményeképpen alakult ki nyolc évvel ezelőtt ez a verseny, amelynek elméleti és gyakorlati része is van. A gyakorlati rész egy mestermunka elkészítéséből áll, amelyet az egyetem művészhallgatói terveznek meg, majd a faipari hallgatók készítenek belőle gyártmánytervet és ennek alapján készítik el a csapatok a bútordarabot, meghatározott körülmények és azonos feltételek mellett. Azt, hogy adott évben milyen munkát kell elkészíteniük a hallgatóknak a zsűri dönti el, ők választják ki a lehetőségek közül - osztotta meg lapunkkal Prof. Dr. Magoss Endre, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar dékánja.

- A versenyre valamilyen szinten készülhettünk, hiszen az előzetes feladatokat már korábban megkaptuk, annak alapján gyakorolhattunk a megmérettetésre. Egy, az egyetem hallgatói által tervezett fésülködőasztal tervét kaptuk meg, amely azonban nem volt teljes, nekünk kellett hozzá kitalálni néhány részletet. Ezt a feladatot minden iskola megkapta, így egyenlő esélyekkel indulhatott mindenki - mondta el Viasz-Kádi Tibor, a soproni Róth Gyula Szakközépiskola felkészítőtanára.

A legjobbak

Csodálatos munkák készültek, a vetélkedő csapatok közül végül az első helyen a soproni Róth Gyula Erdészeti Technikum diákjai (Horváth Bendegúz, Nardai Zsolt, Varga Norbert Mátyás) végeztek, a második helyet a budapesti Kaesz Gyula Faipari (Micki István Karsa, Németh Barna Ákos, Sátori Kornél), a harmadik helyet pedig a budapesti Kozma Lajos Faipari Technikum tanulói (Farkas Balázs, Márkus Tamás, Molnár-Varga László) szerezték meg. A különdíjat a Veszprémi Táncsics Mihály iskola csapata (Czintos Balázs, Panák Gergő, Szabó Milán) kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában