Cukorbetegség

2023.11.04. 10:38

Megelőzhető diabétesz - Már többek életét változtatta meg az ingyenes szűrés Győr-Moson-Sopronban is

Minden ötödik hatvan év feletti cukorbeteg. A legtöbben még ma sem veszik komolyan a betegséget, pedig kezeletlenül az idegrendszert, a szív- és érrendszert, valamint a veséket is károsítja. A III. Győri Diabétesz Nap ingyenes szűrésein már többször derült fény addig nem ismert cukorbetegségre. Szombaton ismét részt lehet majd venni az eseményen.

Dániel Viktória

Magyarországon évente 350 gyermeket diagnosztizálnak diabétesszel. Fotóillusztráció: Shutterstock

Magyarországon évente 350 gyermeket diagnosztizálnak diabétesszel, Győr-Moson-Sopron vármegyében átlagosan 25–30-at. 

– Elmondható, hogy világszinten drasztikusan emelkedik az egyes típusú cukorbeteg gyermekek száma. 1980-ban 100 ezer fiatalból 4–5 volt diabéteszes, mára ez a szám 25. Ennek pontos oka azonban ismeretlen – mondta el dr. Niederland Tamás, a gyermekdiabétesz-gondozó vezető főorvosa, a Győri Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület alelnöke. 

Egyre fiatalabb korban jelenik meg 

– Az viszont tény, hogy egyre fiatalabb életkorban jelenik meg a betegség, vannak 1–2 éves érintettek is. A betegség felismerése szinte minden esetben megrázó a családnak, hiszen nagyon komoly állapotról beszélünk. Ugyanakkor fontos lenne, hogy már a korai jeleknél orvoshoz kerüljön a beteg. Sajnos az új esetek 30 százalékában már ketoacidikus, eszméletvesztéses, életveszélyes állapotban hozzák be őket. Szülőként érdemes figyelni az olyan intő jelekre, mint a feltűnően sok víz ivása, ha a már szobatiszta gyermek újra elkezd bepisilni, vagy tanóra közben is ki kell mennie mosdóba, valamint hirtelen elkezd fogyni, gyengének érzi magát. 

Dr. Niederland Tamás hozzátette: a modern inzulinokkal, pumpákkal is lehet teljes életet élni. Emellett a diabéteszes gyermekek intézményi fogadtatása is egyre kedvezőbb. 
– 10 éve szinte lehetetlen volt olyan óvodát találni, amely fogadja a diabéteszes gyermeket, és az iskolák is vonakodtak. Ma már az egyesület által indított és országos akcióvá vált kezdeményezésnek köszönhetően egyre több pedagógust készítünk fel arra, hogy hogyan kell a diabéteszes gyermekekkel foglalkozni. Ennek köszönhetően rengeteget javult a helyzet. 

Dr. Niederland Tamás 
Forrás: MW Archív

A diabétesz mellett a kettes típusú cukorbetegség, melynek elsődleges oka az elhízás, kisebb mértékben érinti a magyar fiatalokat. 

– Amerikában a diagnosztizált fiatalok 40–60 százaléka már kettes típusú cukorbeteg, Magyarországon ez 3–5 százalék. Ez nem azt jelenti, hogy a hazai fiatalok egészségi állapota kiugróan jó lenne. A fiatalkori elhízás egyre gyakoribb és attól tartunk, hogy a következő évtizedben jelentősen nőni fog a kettes típusú cukorbeteg fiatalok száma is, ezért kiemelten fontos lenne figyelni a gyerekek étkezésére. 

A fiatalkori elhízás az egyik kiindulópontja lehet a felnőttkori cukorbetegség kialakulásának. A kettes típus egyik legnagyobb veszélye, hogy későn ismerjük fel, mivel sokáig teljesen tünetmentes lehet. 

Figyelni kell az étkezésre 

– A cukorbetegség 80 százalékban megelőzhető lenne megfelelő táplálkozással és testmozgással. A 60 év felettiek húsz százaléka cukorbeteg, de fontos kiemelni, hogy ez nem csak az időskor betegsége – hangsúlyozta dr. Strényer Ferenc, a győri Petz Aladár oktató kórház osztályvezető főorvosa és elismert diabetológusa. – Célzott szűrővizsgálattal történő korai felfedezése és az időben elkezdett megfelelő kezelés segítene leginkább a hosszú távú szövődmények megelőzésében. A nem trauma okozta alsóvégtag-amputációk vezető oka a cukorbetegség, a dialízisre szoruló páciensek fele is diabéteszes. Ennek ellenére az emberek többsége még mindig könnyelműen kezeli a családban előforduló cukorbetegség jelentette kockázatot, valamint a rendszertelen és egészségtelen étkezés következményeit. A diagnózistól is sokan félnek, ezért is mellőzik a szűréseket, pedig a mai gyógyszerekkel már megelőzhetőek az érrendszeri és a veseproblémák. A kockázat felméréséhez elegendő egy egyperces teszt kitöltése, a kapott pont alapján már megmondható, hogy az illető rizikócsoportba tartozik-e. 12 pont felett már nagyon kell figyelni, de kiegyensúlyozott és rendszeres táplálkozással még a betegség előszobájában is sokat lehet tenni. 

Dr. Strényer Ferenc
Forrás: Kisalföld Archív

Diabétesznap Győrben 

November 5-én, a III. Győri Diabétesz Napon is ki lehet majd tölteni ezt a tesztet, valamint több szűrővizsgálaton és előadáson részt vehetnek az érdeklődők. A Patrónus Lions Club Győr és a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület eseménye a már hagyománynak számító és nagy népszerűségnek örvendő sétával és zenés műsorral zárul majd. Mindenki számára ajánlott a részvétel, az elmúlt években többen a rendezvény szűrésén szembesültek azzal, hogy cukorbetegek vagy ahhoz közeli állapotban vannak. 
A programoknak idén is a MCC-központ ad otthont. Szűrésre és az előadásokra már délelőtt 9.30-tól lehet érkezni. A „kék séta ”pedig 16 órától lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában