Iváni Disznóságok

2023.11.04. 19:36

Hagyományőrző disznótoros Ivánban - fotók

Idén már harmadik alkalommal rendezték meg a hagyományőrző disznótorost, az "Iváni Disznóságokat". A gasztronómiai program egyre népszerűbb, rengeteg látogatót vonz a környező településekről is.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

Ma már a falvakban is egyre kevésbé jellemző, hogy disznót tartanak otthon, az utánozhatatlan hangulatú, vidám disznótorok iránti nosztalgia azonban máig megmaradt. 

Ivánban idén már harmadszor rendeztek közösségi disznóvágást, ahol minden érdeklődő számára igyekeztek lehetőséget biztosítani ahhoz, hogy kivehesse részét a munkából. Az egész napos rendezvénnyel a disznóvágás és -feldolgozás hagyományát elevenítették fel. A kolbásztöltő és tepertőkészítő versenyen mindenki a saját receptje alapján fűszerezte az alapanyagot, de a pálinkák és sütemények is megmérettettek ezen a napon.

- Hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg 2020-ban az első disznóvágást, mivel van egy nagyon szépen felújított tájházunk és szerettük volna többek között olyan tartalommal megtölteni, ami vonzó mindenki számára - kezdte Hajtó Péter, Iván polgármestere. - Rendezvénysorozatunk évről-évre több látogatót vonz, egyre messzebb megy a híre, hiszen a hagyományok ápolásával, a finom falatokkal és a különböző disznótoroshoz kötődő versenyekkel idézzük meg a régi, falusi disznóvágások hangulatát. Idén is az ilyenkor elmaradhatatlan házi pálinkával kezdtük a napot, majd a disznó tisztításával, pörzsölésével és feldolgozásával folytattuk, amelybe bárki becsatlakozhatott - tette hozzá. Szerencsére nagyon jó a közösség a településen, az itt élők nem csak az előkészületekből, hanem a kolbásztöltő, tepertőkészítő és sütiversenyből is kivették a részüket, amelyeket ki-ki a saját, esetenként titkos receptje szerint készített el. Mára már visszatérő vendégeink is vannak, a megmérettetésen a helyi közösségek mellett sümegi, kecskeméti, fertőszentmiklósi, rábatamási, vitnyédi csapatok is indultak. A pálinkaversenyre mindenki saját főzésű pálinkával, a sütiversenyre pedig mákos, diós és gesztenyés finomságokkal nevezhettek.

A fertőszentmiklósi Tekergők csapata idén először vett részt az iváni kolbásztöltő versenyen. - Barátaink, rokonaink élnek a faluban az ő invitálásukra neveztünk. Egészen biztos, hogy máskor is indulunk, mivel nagyon jól éreztük magunkat, ha csak kis időre is, de visszakaptuk a békebeli disznótorok fantasztikus hangulatát - osztotta meg lapunkkal Pákozdi András és Andrásné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában