Az év akcióesője

2023.11.20. 07:27

Black Friday 2023 - TOP 4 dolog, amire figyeljünk az online vásárlásnál + szavazás

Van, ahol már egy hónapig tart a „Black Friday”. Az ünnepeket megelőző első nagy vásárlási roham során rengeteg termék cserél gazdát ezzel a problémák is megsokasodnak. Az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a beazonosíthatatlan webáruházak száma.

Dániel Viktória

Fotóillusztráció: Archív

  • A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának vezetője dr. Opra Zsófia elmondta a bolti vásárlások többségénél a minőségi kifogás vagy a jótállási/szavatossági jogokról történő téves tájékoztatás okoz leggyakrabban problémát.
  • Előfordul, hogy a kereskedő arról értesíti a vásárlót, hogy az „akciós termékre nincs garancia”, tehát minőségi kifogás esetén eszébe se jusson később reklamálni.
  • A tapasztalatok alapján azonban az online kereskedelemben fedezhető fel a több szabálytalanság. A jogsértések többségére azonban nem az akciók miatt, hanem egyéb jogsértő kereskedelmi magatartások miatt kerül sor.

Ön látott már tömegjeleneteket, veszekedést Black Friday-akciók miatt Győr-Moson-Sopronban?

Az utóbbi időben dinamikusan emelkedik a beazonosíthatatlan webáruházak száma, melyek között hamisított webshopok is találhatóak. Minden esetben, amikor felmerül a csalás gyanúja, a Kormányhivatal tájékoztatja panaszosokat, hogy feljelentést tehetnek a rendőrségen.

A következő fogyasztóvédelmi tanácsokat érdemes megfogadni, hogy bosszúságoktól mentes legyen az akciós- és az ünnepi vásárlás.

1. Elérhetőségek ellenőrzése

Minden vásárlás előtt kattintsunk a „kapcsolat” menüpontra, mert innen láthatjuk, hogy hazai vagy külföldi webáruházban böngészünk-e. A magyar nyelvű honlap vagy a „.hu” végződés nem feltétlenül jelenti, hogy hazai kereskedőtől rendelünk.

Az ellenőrzéséhez érdemes megnézni a jogsértést elkövető e-kereskedőket felsoroló www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu oldalt is.

2. Fizetési módok áttekintése

A legbiztonságosabb fizetési mód az utánvétel, emellett előre fizetés esetén biztonságos a webszámla, amelyet elég olyan összeggel feltölteni, amely az adott vásárláshoz elegendő. Bankkártyával történő előre fizetés esetén visszaterhelésre is van lehetőség, ha a kifizetett termék nem érkezik meg.

3. Szállítási módok

Választásakor jó tudni, hogy ha a vásárló a futár jelenlétében szeretne meggyőződni a termék sértetlenségéről, akkor olyan webáruházat kell választania, amely ezt a lehetőséget biztosítja. Ebben az esetben a vásárló aláírásával nemcsak a csomag, hanem a termék sértetlenségét is igazolja. Egyéb esetekben a futár kizárólag a csomag sértetlen átadásáért felel.

 

4. Elállási jog

Az online vásárlás esetén a vevőt 14 napon belül indokolás nélküli ellállási jog illeti meg. Ez azonban nem korlátlan, a kereskedőnek egyes termékkörökre nem kell elállási jogot biztosítania. Ilyen például a gyorsan romló élelmiszerek, kibontott csomagolású CD-k,DVD-k,szoftverek, letöltött programok. Fontos azonban, hogy az elállási jog többletfeltétekhez, például az eredeti doboz meglétéhez, nem köthető. A kereskedőnek a vételárat és a szállítási díjat a termék visszajuttatását követő 14 napon kell visszatérítenie a vásárlónak.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal a „Black Friday” a „Black week”, valamint egyéb kuponos akciók idején is kiemelten ellenőrzi a kereskedőket. Elsősorban arra figyelnek, hogy a kuponok, utalványok, leértékelések valóban érdemi kedvezményt tartalmaznak-e. Emellett a leértékelt áru ártörténetének visszakövetésével meggyőződnek a kedvezmény mértékéről.

Fotók: MW-archívum

Amennyiben kiderül, hogy az akciósnak hirdetett termék ára korábban változatlan, vagy alacsonyabb volt, mint az akcióban hirdetett kedvezményes ár, jogsértés megállapítására kerül sor.

Ha a körültekintő vásárlás ellenére probléma merül fel, és azt a webáruházzal nem sikerül rendezni, a vevő a fogyasztóvédelmi hatósághoz, a békéltető testületekhez, valamint más Európai Uniós tagállamból történő online vásárlás esetén Európai Fogyasztói Központhoz fordulhat. A folyamatról részletes tájékoztatás a www.fogyasztovedelem.kormany.hu oldalon érhető el.

A Gazdasági Versenyhivatal új podcast sorozattal is segíti a vásárlókat a gyanús oldalak kiszűrésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában