27. alkalom

2023.11.04. 17:40

Az Országos Széchenyi Kör előadássorozatot rendezett Nagycenken - fotók

Az Országos Széchenyi kör idén már 27. alkalommal rendezi meg Nagycenken november 3-a és 5-e között hagyományos előadássorozatát, melynek keretében a tiszteletbeli tagságot jelképező oklevelet is átnyújtották, ezúttal prof. dr. Csorba László történésznek.

Varga Henrietta

A tiszteletbeli tagságot igazoló oklevelet Péchy Mária korábbi elnök és Aczél Eszter adta át dr. Csorba Lászlónak. Fotó: Szalay Károly

A Széchenyi Akadémia háromnapos rendezvénysorozata idén a Múltból a Jövőbe címet kapta nem véletlenül, hiszen az éves kutatási eredmények megismertetése mellett visszatekintettek az elmúlt közel negyven év eseményeire, valamint megfogalmazták a jövőre vonatkozó küldetésüket is. Az érdeklődők olyan előadásokon, valamint kerekasztal beszélgetéseken vehettek részt, ahol Nagycenk és a Széchenyiek kapcsolatáról, történelméről hallhattak.

- Az Országos Széchenyi Kör egyik célja, hogy a Széchényi-Emlékmúzeum és emlékkiállítás minél szélesebb körben, országos szinten is ismertté váljon - kezdte Aczél Eszter, a kör elnöke. Tagjaink foglalkozása rendkívül sokrétű, hiszen vannak köztünk történelem tanárok, építészek, vízügyi szakemberek is, így ki-ki a maga szakterületét vagy érdeklődési körét teszi hozzá az egyesület és a múzeum népszerűsítése érdekében. A megismertetés mellett azonban a munkánkhoz tartozik az új információk begyűjtése is, amire ez a rendezvény szintén kiválóan alkalmas. Az itt élőknek köszönhetően a kerekasztal beszélgetések közben megismerhetjük azokat a történeteket is, amelyekkel csak ők rendelkeznek, hiszen azok nincsenek sehol leírva. A jövőre nézve pedig kiemelten fontos, hogy a fiatalabb generációt is megismertessük és bevonjuk ebbe a munkába - tette hozzá.

A rendezvénysorozaton az előadások mellett, a tiszteletbeli tagságot igazoló díszoklevél-átadása is megtörtént. Széchenyi István gróf emlékének ápolása érdekében kifejtett, több évtizedes tudományos munkája, valamint az Országos Széchenyi Kör ismeretterjesztő tevékenységében vállalt aktív, önzetlen részvétele miatt prof. dr. Csorba László történész kapta az elismerést.

- Történészként tudtam, hogy az Országos Széchenyi Kör az egyik legrégibb, legjelentősebb civil Széchenyit tisztelő, szerető közösség. Régóta folyamatos az együttműködés köztünk, több előadást tartottam, szemináriumon vettem részt az ő rendezésükben, barátság alakult ki köztünk. Ezért is nagyon megható és megtisztelő, hogy én kaphattam ezt az elismerést, hiszen megerősít abban, hogy jó dolgokat csináltunk és amelyeket ezután is együtt folytatunk - osztotta meg gondolatait Csorba László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában