Ne csak a borzalmakról szóljanak a hírek

2023.10.29. 11:38

Szabadon távozhattak - Kinyitotta celláit a sopronkőhidai börtön - Fotók

Újabb börtönlátogatást szervezett a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön, ahol bepillantást engedtek az intézet működésébe, valamint megmutatták a fogvatartotti szállítójárműveket, a körletépületen belül a zárkát, a sétaudvart és a látogatóhelyiséget.

Papp Fanni

A fegyház és börtönben tett túrán a résztvevők megtekintették az egyik séta udvart, az egyszemélyes zárkából kialakított múzeumzárkát és egy olyat is, amely jelenleg fogvatartott által lakott.

Fotó: Máthé Daniella

Hatalmas népszerűségnek örvend a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön nyílt napja, amit immáron havi rendszerességgel rendeznek meg. Az intézet szombaton tartott sajtónyilvános nyílt napot, ahol az érdeklődök a szigorú beléptetés után előadáson vettek részt, a fogvatartottak által készített tárgyakból álló kiállítást tekintették meg és körbejárták a fegyház és börtön területét.

- A nyílt napok célja, hogy megmutassuk a nagyközönségnek milyen szakmai munka zajlik a büntetés-végrehajtási (bv) intézetben, illetve ezzel próbáljuk meg ledönteni a tabukat is. Szeretnénk, ha nem csak akkor hallhatnának rólunk az emberek, ha valami borzalom történik. Szeretnénk megmutatni a szakmai eredményeinket és azokat a körülményeket, melyek a modern büntetés-végrehajtást jellemzik. Amellett, hogy a fogvatartottakat szigorú szabályok szerint őrizzük, azon is dolgozunk, hogy a szabadulás után másképp boldoguljanak a mindennapokban és hasznos tagjai legyenek a társadalomnak - mondta el Németh Éva bv. ezredes, intézetparancsnok. Hozzátette, minden fogvatartottból egyénre szabott reintegrációs programterv szerint, elsősorban munkával és képzéssel próbálják meg a legjobbat kihozni.

A börtönlátogatások nagy népszerűségnek örvendenek, amelyről az intézet parancsnoka elmondta, a börtön még mindig egy misztikusan zárt világként él a köztudatban, amibe szeretnének bepillantani az emberek. 

- Minden intézetlátogatás után egyre többen szeretnének jönni, hiszen a résztvevők élményekkel és olyan ismeretekkel gazdagodnak, amit aztán továbbadnak az ismerőseiknek. Mindez másoknak is felkelti az érdeklődését, amivel el tudjuk érni azt a célunkat, hogy a társadalmi megítélésünkön dolgozzunk és egyben új munkatársakat is toborozzunk - fűzte hozzá Németh Éva.

A börtönlátogatáson tartott előadáson felidézték a sopronkőhidai intézet történetét, valamint beszéltek alapfeladatokról és adtak egy általános tájékoztatót. Majd bemutatták a fogvatartotti alkotásokból álló kiállítást, ahol többek között papírból készült faliképek és fonott kosarak, szobrok, kézzel varrt használati tárgyak voltak. Hulladék anyagok felhasználásával készültek például olyan párnák és különböző kis állatfigurák, amiket óvodának és kutyamenhelynek ajánlottak fel a fogvatartottak. 

- Ez is a jóvátételi program része, ami országos szinten nagyon sikeres minden bv. intézetben. A program keretében a fogvatartottak megpróbálják jelképesen jóvátenni az elkövetett bűnt, kiengesztelni a közösséget, amelynek a szabályait megsértették, ez egy gesztus, ami a társadalmi befogadást szolgálja. A kézzel készült használati tárgyak felajánlása mellett különböző munkákat is végeznek ellentételezés nélkül, mint például kerítésfestés vagy közterületek, temetők rendbetétele. A lényeg, hogy a saját munkájukat és a saját maguk által készített dolgokat ajánlják fel jótékonysági célra. Ezeket a programokat mindenütt jól fogadja a lakosság - hangsúlyozta az intézet parancsnok.

A fegyház és börtönben tett túrán a résztvevők megtekintették az egyik séta udvart, az egyszemélyes zárkából kialakított múzeumzárkát és egy olyat is, amely jelenleg fogvatartott által lakott, valamint felszállhattak a szállító járművekre. Bepillanthattak a kápolnába, a könyvtárba és az egyik tanterembe is. Mindezek mellett a modern technikai eszközökről is beszéltek, melyek mind a személyi állomány, mind a fogvatartottak mindennapjaiban jelen vannak. 

Egy elítélt bemutatta azt az elektronikus ügyintéző készüléket, (KIOSZK) melynek segítségével kérelmeit indíthatja, személyre szabott ügyeit intézheti, gyakorlatilag az ügyfélkapuhoz hasonló módon. A felügyelők tevékenységét támogató SAFE alkalmazást egy felügyelő ismertette. Ez egy olyan okostelefon, amely a rendszerben tárolt fogvatartotti adatokat és információkat tartalmazza, megkönnyíti a szolgálat ellátást és csökkenti az adminisztrációs terheket. Végezetül a vállalkozó szellemű résztvevőkön mutatták meg a mozgáskorlátozó eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában