Friss újbor

2023.09.08. 19:15

Zene, tánc és bor a Soproni Szüreti Napokon - fotók a pénteki megnyitóról

Több, mint húsz borászat kínálja a Soproni Borvidék legfinomabb borait a pénteken kezdődött Soproni Szüreti Napokon. A zenei programokkal, kézműves vásárral színesített háromnapos rendezvénynek ez alkalommal is Sopron patinás parkja, az Erzsébet-kert ad otthont.

Bódvai Ildikó

A Soproni Szüreti Napok a város egyik leghangulatosabb szabadtéri rendezvénye, több évtizedes múltra tekint vissza. A szüret megkezdéséhez kapcsolódóan bemutatják a tájegység ízvilágát, borkínálatát és több pincészetnek már az első zamatos és friss újborát is meg lehet kóstolni.  A fesztivált immár harmadik alkalommal Sopron emblematikus helyszínén, az Erzsébet-kertben tartják. A szervezőktől megtudtuk, idén tovább növelték az ülőalkalmatosságok számát és egy új sátrat is felállítottak annak érdekében, hogy minél kényelmesebb legyen a helyszín. A gasztronómiai kínálat is évről évre bővül, a Soproni Borvidék több, mint 20 borászán kívül további 20 vendéglátóegység és több, mint 40 kézműves várja a kilátogatókat. A rendezvény ingyenes. Fontos információ még, hogy a Mártírok útját és a GyÍK rendezvényház mögötti parkolót három napra lezárták a gépkocsiforgalom elől.

A programsorozat hagyományosan péntek délután néptáncműsorral, majd Molnár Ákos, a Soproni borvidék hegyközségi elnöke és Farkas Ciprián polgármester ünnepi köszöntőjével és a jelképes látványpréseléssel vette kezdetét. Dicsérték a borvidék szőlősgazdáit, borászait a vendégeknek pedig jó szórakozást kívántak mindhárom napra. Ezután kezdődött a Tárkány Művek, majd a Parno Graszt koncertje.

A szervezők mindhárom napra változatos stílusú helyi és széles körben ismert hazai zenei fellépőkről és gyermekprogramokról gondoskodtak, így a rendezvény túlmutat a város határain, a környező településekről és távolabbról is várnak vendégeket. A műsorok egy részét a kert zenepavilonjában, a másik részét a felállított színpadon nézheti meg a közönség. Mindenkitől azt kérik, hogy óvja a kert növényeit és tisztaságát!

A szüreti napokon a bort tisztán üvegpohárba töltik a borászok, ennek ára a helyszínen 1200 forint, melyből visszaváltás esetén 800 forintot visszaadnak az üvegpohár-ponton. Fröccsöt vagy egyéb italt az Erzsébet-kertben szintén megvásárolható szalamandrapohárból lehet fogyasztani, melynek 600 forint az ára. Ezek visszaváltására a Szalamandrapontban van lehetőség, ahol 300 forintot adnak vissza a vételárából. A visszaváltott üveg- és szalamandrapoharakat szakszerűen elmosatják, hogy egy következő rendezvényen újra használhatóak legyenek. Nem kell minden italvásárláskor új poharat venni, a megvásárolt pohár végig használható, sőt otthonról is vihet magával mindenki üveg- vagy repoharat.

A szombati és a vasárnapi program - A szombati program 10 órakor a Dorkaland – interaktív zenés gyermekműsorral, óriás buborékvarázzsal kezdődik, 11:30-tól pedig a Kámfor Bábszínház szórakoztatja a kicsiket. A délutáni események 14 órától ismételten néptáncműsorral kezdődnek. Fellépők: az Adai Vadvirág Hagyományápoló Kör Néptánccsoportja, zenekara; a Vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület; a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület művészeti csoportjai: Sopron Táncegyüttes, Pendelyes Táncegyüttes, Kacagány Tánccsoport; kísér: a Fajkusz Banda. 16 órától Greznár Zoltán és zenekara játszik. 17 órakor lép fel Oláh Ibolya, 18:30-tól a Sub Bass Monster, 20 órától a Budapest Bár, 22-től pedig a Flört Band.

Vasárnap is 10 órakor indul a néptáncműsor. Bemutatkoznak a Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület művészeti csoportjai; a Pendelyes Táncegyüttes; az Adai Vadvirág Hagyományápoló Kör Néptánccsoportja, zenekara; a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI néptánccsoportjai, szólistái; kísér: a Fajkusz Banda. 14 órától Nope, 15-től az Ataru Taiko - ütőegyüttes, 15:30-tól a Crazy Daisy Jug Band, 17-től a Betti Mondta lesz látható és hallható. 18 órától ad koncertet Szabó Balázs Bandája, 19:30 DJ Jokó, 20:30-tól pedig a TNT lesz látható és hallható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában