25 éve a világ minden tájáról

2023.09.04. 11:33

Ötévente a találkoznak Soós-család tagjai Bakonyszentlászlón - képek

Az eddigi hagyományokat követve szentmisével kezdődött a 6. Soós családi találkozó szombaton Bakonyszentlászlón. Immár 25 éve gyűlnek össze a világ minden tájáról a rokonok.

Barki Andrea

Hatodszor jöttek össze a bakonyzentlászlói Soós-család tagjai.

Bakonyszentlászlón az első Soós családi találkozót 1998-ban volt Horváth István rokon szervezte. Ekkor vetődött fel a gondolat a családkutatásról, majd 2001-től kezdődött a kutatás a plébánián, levéltárakban anyakönyvekből, online elérhető betelepítési, dokumentum adatbázisokból. A családoktól kapott fényképek, levelek, dokumentumok feldolgozásával, a visszaemlékezésekkel a családfákból összeálltak a családtörténetek. A bakonyszentlászlói Soós családban eddig tíz-tizenegy generációt sikerült felkutatni, a legrégebb adat jelenleg 1780-ból származik. A Soós leszármazottak Bakonyszentlászlón alapítottak családot. Az 1900-as évek elején a Soós testvérek közül többen is kivándoroltak Amerikába, majd ahogy hazajöttek, kedvezőbb körülményeket tudtak teremteni családjuknak.

A családtörténet egyik kutatója 2001-től Gubicza Ilona közgazdász.  

– Szüleim, Gubicza István (1908-2000) és Soós Eleonóra (1912-1998) Bakonyszentlászlón születtek és ott is nevelkedtek fel. Házasságukat követően Veszprémben telepedtek le. A II. világháború alatt a bombázások elöl négy gyermekükkel Bakonyszentlászlóra menekültek, itt vészeltük át a háborút. Később testvéreimmel együtt sokat nyaraltam Bakonyszentlászlón, így nagyon sok emlék, élmény fűz a faluhoz – emlékezik vissza Ilona. – Nyugdíjazásomat követően határoztam el, hogy családom családtörténetét feldolgozom. A családtörténeti kutatást 2001-től több ágon, gyermekeim négy nagyszülőjének ágán kezdtem el. Nekem a Gubicza az apai, Soós az anyai, a Leitold és a Kelemen családok férjemnek, gyermekeimnek apai nagyszüleinek családja.

A négy családi ág kutatásával elmélyültek a rokoni kapcsolatok. A családi találkozók várt ünneppé alakultak, mely alkalmat adott rég nem látott rokonok találkozására, beszélgetésekre, egymás mélyebb megismerésére, a kapcsolatok ápolására. A találkozók szervezésével, a családtörténeti előadásokkal szorosabb kapcsolatok alakultak ki, ami az összetartozás érzését erősítette. Az összegyűjtött anyagokat a www.csaladfa.info honlapon teszik mindenki számára elérhetővé, hogy a családok története fennmaradjon, és lehetőséget adjon az új generációk részére múltjuk, az őseik megismerésére.

Az idei találkozón a szentmisét követően együtt mentek ki a bakonyszentlászlói temetőbe, ahol a központi keresztnél koszorú elhelyezésével, énekekkel tisztelegtek őseik emlékének, majd felkeresték és virágokat helyeztek el nagy-, déd-, ük-szüleik sírjainál. A közel száz fős rokonság a kultúrházban folytatta a találkozót. Köszöntötték a találkozó legidősebb résztvevőit, a 94 éves Soós Ferencné Rozika nénit, a 91 éves Soós Jánost, a 75 év feletti résztvevőket pedig egy szál virággal köszöntötték.

– Megemlékeztünk elődeinkről, akik életükkel példát mutattak, akiknek életünket köszönhetjük. Öröm, hogy most is több kisgyermekes család és fiatal felnőtt vett részt a találkozón – mesélte Gubicza Ilona, aki prezentációjában bemutatta a felkutatott Soós gyökereket és az 1998-tól megtartott találkozók képeivel emlékezett meg a családi találkozókról, a résztvevőkről. Képekben mutatta be a családok példamutató összefogását, melynek eredményeként adományokból megvalósult a bakonyszentlászlói Gubicza-Soós kereszt felújítása. A bakonyszentlászlói unokatestvérek szervezésében, az unokák, dédunokák összefogásával felújították a nagy- és dédszülők síremlékeit. A résztvevők örömmel fogadták a családi honlap évenként megújuló kutatási eredményekkel való bővülését.

A találkozón a 94 éves Soós Ferencné Rozika néni is szót kért. Köszöntötte a rokonokat és meglepetésként Petőfi Sándor A Tisza, Arany János Családi kör és Czuczor Gergely Hunyadi verseit mondta el, melyet elismeréssel és hatalmas tapssal fogadott a rokonság. Emlékek felidézésével, jó hangulatú beszélgetésekkel telt a délután.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában