Ne dobd el, javítsd meg

2023.09.23. 07:57

Elő a tűvel! A nyugdíjas hölgy a varrás alapjait tanítja az érdeklődőknek Sopronban

A nyugdíjas éveit hasznosan szerette volna eltölteni Csörgits Lászlóné Irén, aki hobbiból és örömforrásként indított el varrótanfolyamot Sopronban. Nagy meglepetésére a tanulói között voltak anyukák, de jelentkeztek pedagógusok, légiutaskísérő és még gépészmérnök is.

Papp Fanni

A varrás szeretetét adja át tanítványainak Csörgits Lászlóné Irén. Fotó: Szalay Károly

Csörgits Lászlóné Irén ruhaipari üzemmérnökként kezdte a pályafutását a Soproni Ruhagyárban, ahol a Szervezési és Fejlesztési osztályvezetője volt. - Az élet válaszút elé állított, választhattam, hogy indítok egy saját varrodát, kimegyek Ausztriába dolgozni vagy más irányt vesz az életem. Végül úgy alakult, hogy az NN biztosítónál helyezkedtem el, ahol aztán 18 évig maradtam - emlékezett vissza Csörgits Lászlóné Irén.

- Nyugdíjazásom után először az unokákkal foglaltam le magam, majd az Esztergomban élő lányom kitalálta, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületének keretében indítsunk egy varró tanfolyamot. Belementem, és az első alkalommal ott várt tizenöt anyuka, akik még varrógépet sem láttak. Kispárnát készítettünk, ami hatalmas örömet szerzett nekik, de ugye Esztergom messze van, hogy ott csináljam a hobbimat. 

Majd ugyan ezt megcsinálta a másik lányom Ménfőcsanakon, ami szintén nem volt kivitelezhető hosszútávon. Így megpróbáltam Sopronban is - mondta el Csörgits Lászlóné Irén, aki kezdetben a Gyermek és Ifjúsági Központban tartott tanfolyamokat, de a terembérlet és a kevés létszám miatt új megoldásokat kellett találnia.

A varrás szeretetét adja át tanítványainak Csörgits Lászlóné Irén. Fotó: Szalay Károly

- Időközönként indítok egy-egy csoportot, szűk körben, maximum négy fővel fogadom a tanítványokat, hogy mindenkire tudjak figyelni. Mindezt azért csinálom, hogy hasznosan töltsem a szabadidőmet, ráadásul ez nem csak nekem, de másoknak is öröm! Élmény a fiatal lányokkal együtt dolgozni és látni, hogy milyen boldogok a sikerélmények után. A tanfolyamokon az alapokat sajátítják el, amivel otthon szinte bármit meg tudnak javítani. Az vallom, hogy "ne dobd el, javítsd meg", tehát használjuk azok a holmikat, amik már megvannak. Úgy látom, hogy az emberek előtérbe helyezik, hogy egy-egy minőségi darab tegye ki a gardróbjukat. Próbálom arra is felhívni a figyelmet, hogy a ruhatárjuk darabjait óvják és szükség esetén javítsák meg - fejtette ki Csörgits Lászlóné Irén. -  Valamikor az anyukák, nagymamák tudtak varrni, ami hasznos képesség volt egy családban. Pont ezért sok olyan fiatal édesanya jön el hozzám, aki szeretne megtanulni varrni, hogy gyermekeiknek meg tudja javítani a ruháit vagy éppen újat tudjon készíteni, kezdve egy pörgős szoknyától egy egyszerűbb farsangi jelmezig. Mindezek mellett számtalan oka lehet valakinek arra, hogy megtanuljon varrni.

A "Varrj velem" tanfolyam megálmodója zárásként hangsúlyozta, a varrás olyan fantasztikus hivatás, aminek nem szabadna megszűnnie és fontos lenne újra felvirágoztatni. Az érdeklődök Csörgits Lászlóné Irén és tanítványainak alkotásait megtekinthetik a www.varrotanfolyam-sopron.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában