kisalfold.hu podcast

2023.08.10. 08:48

Varázslatos színes virágoskert a soproni Virágvölgyben - fotók, videó

A soproni Virágvölgyben bújik meg az a varázslatos virágoskert, amelynek csodájára járnak az ország minden területéről. A kertlátogatás során az érdeklődők hangulatos sziklakertekben gyönyörködhetnek vagy üde örökzöldek és színes virágok között sétálhatnak.

Varga Henrietta

Mogyorósi Rita mesébe illő kertje a soproni Virág­völgy ékszerdoboza - Fotó: Máthé Daniella

Mogyorósi Rita mesébe illő kertje a soproni Virág­völgy ékszerdoboza. Az 1500 négyzetméteres virág- és növénybirodalomba az ország minden szegletéből érkeznek kertbarátok, hogy ötleteket merítsenek az itt látottakból. Nem véletlenül, hiszen Rita a Virágos Sopronért környezetszépítő verseny többszörös díjazottja, valamint több országos pályázaton is elnyerte az „Év kertje” elismerést. Hangulatos sziklakertben, fákkal, cserjékkel övezett sétányban, üde örökzöldekben és sok-sok színes virág díszítette ágyásban gyönyörködhetünk. 

Hallgassa meg!

– A nagymamám szintén rajongott a növényekért, neki is volt egy hatalmas kertje, azt hiszem, innen indult a virágok iránti szerelem – kezdte Mogyorósi Rita. – Amikor építkeztünk, még szőlőtőkék sorakoztak ezen a területen. Tizenhárom évvel ezelőtt költöztünk ide a Virágvölgybe, de még akkor sem volt semmi célom ezzel a nagy telekkel, nem volt tudatos a terület csinosítása, szépítése. Először egy kicsi szakaszt ültettem be a nagymamám kertjéből hozott növényekkel, aztán szépen lassan, fokozatosan bővítettem. Azóta pedig nincs megállás, ez lett az első számú hobbim, újabb és újabb terveim vannak – tette hozzá. 

Rita az elején ismerősöktől kapott növényekkel dolgozott, aztán már cserélgetni is tudta őket, így próbálta meg kitapasztalni, hogy melyik növény érzi jól magát nála. 

– Kezdetben főleg virágzó növényeket ültettem, csak később fogalmazódott meg bennem, hogy ez nem elég, kellenek a fák, a cserjék és az örökzöldek is. Minden évben újabb célt tűzök ki magam elé, és azt tavasszal elkezdem megvalósítani. A mai napig cserélgetek, de tőosztással vagy a magok elhintésével már én is tudok növényt szaporítani. Imádom a régi magyar növényeket, például a cickafarkat, ami nagyon jól bírja a forróságot, de szeretem a hortenziát is. A verbéna szintén nagy kedvencem, szerintem egyik kertből sem hiányozhat, annyira csodálatos – sorolta. 
A varázslatos kerttulajdonos több környezetszépítő versenyen indult sikeresen, aminek köszönhetően a kertlátogatók is egymásnak adják a kilincset nála. 

– A Virágos Magyarországért díjra vagyok a legbüszkébb. Az országos díj meghatott, és nagyon boldog voltam. Ezen apropóból Borbás Marcsi is ellátogatott hozzám, ami szintén hatalmas élmény volt. A versenyeket követően pedig egyre többen érdeklődtek, hogy jöhetnek-e megnézni a kertet. Akkoriban indult egy országos kertlátogató kezdeményezés is, ők kerestek meg azzal, hogy nyissam meg a kertem kapuját. Igaz, nem azonnal, de én is csatlakoztam, és azóta is rendszeresen fogadom a látogatókat, havonta két-három alkalommal van kertlátogatás nálam – zárta a beszélgetést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában