A nőket gyakrabban gyötri – pontos oka egyelőre ismeretlen

2023.08.27. 11:04

Helyes étrenddel a migrén ellen

A kínzó migrén egy rohamszerűen jelentkező, erős intenzitású, rendszerint féloldali, kínzó, lüktető fejfájás. Kísérő tünetei közé tartozhat a hányás, hányinger, valamint a fényre, hangra való fokozott érzékenység.

Kisalföld.hu

Ha hajlamosak vagyunk a migrénre, érdemes minél több E-vitaminban gazdag ételt fogyasztani. Fotó: Pixabay

A migrénes fejfájás a lakosság akár 10–20 százalékát is érintheti, és sok esetben már gyerekkorban elkezdődik. Az orvoshoz fordulók között jóval nagyobb a nők aránya. A migrén pontos oka egyelőre ismeretlen, de a tudomány jelen állása szerint valószínűsíthető, hogy az agyhártya vérellátását biztosító verőerek görcsös összehúzódása okozza. Kialakulása függ az öröklött génektől és a minket ért környezeti tényezőktől. Néhány egyszerű életmódbeli és étrendváltoztatással azonban enyhíthetjük a panaszok súlyosságát.

Tengeri halak és zöldségek

Az idegrendszer regeneráció­jához jó minőségű zsírokra, vitaminokra és fehérjére van szükségünk. Az ómega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az idegsejtek életében. A magas zsírtartalmú halak (hering, makréla, pisztráng, lazac) fogyasztása jelentősen csökkenti a migrénrohamok gyakoriságát és súlyosságát. A legjobb természetes magnéziumforrásnak számítanak a hüvelyesek, a gabonafélék, illetve a zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, spenót, rukkola, mángold, római saláta, valamint a fodros kel és a brokkoli. Tele vannak létfontosságú vitaminokkal, értékes tápanyagokkal, rostokkal, de emellett kalciumban és foszforban is bővelkednek.

A gyömbér nem csupán az emésztési problémákra kiváló, de fájdalomenyhítő hatása miatt ideális ízületi gyulladás, fejfájás és menstruációs görcsök enyhítésére. Kifejezetten gazdag A-, B-, C- és E-vitaminokban, mindemellett tartalmaz cinket, foszfort, káliu­mot és magnéziumot. Teája egyszerre migrénenyhítő és immunrendszer-erősítő. De a legjobb, ha frissen fogyasztjuk.

Ha hajlamosak vagyunk a migrénre, érdemes minél több E-vitaminban gazdag ételt fogyasztani. A tokoferolként is ismert vitamin erősíti az immunrendszert, javítja a sejtek regenerációs folyamatát, védi a bőrt a korai öregedéstől, csökkenti a vérnyomást és hatásos fájdalomcsillapító. Elsőrangú természetes E-vitamin-források az olajos magvak, a napraforgómag, a mandula és a diófélék.

Orvosi segítség

A migrénes fejfájás ugyan nem gyógyítható, de ma már jól kezelhető. Feltétlenül forduljunk vele szakorvoshoz, amennyiben korábban nem volt jellemző a fejfájás, de mostanában egyre gyakrabban jelentkeznek a kínzó tünetek, netán a régóta fennálló fejfájás jellege vagy gyakorisága megváltozik. Akkor is érdemes felkeresni a háziorvosunkat, ha a panasz hirtelen, gyanús körülmények között vagy kellemetlen kísérő tünetekkel jelentkezik.

Tippek a tünetek enyhítésére

• Hideg vizes borogatás. 
• Nyugalom és csend: zárjuk ki az erős zajokat, zavaró fényeket. 
• Gyógyszeres fájdalomcsillapítás: a tabletta segít enyhíteni a kínzó, szűnni nem akaró fejfájást. 
• Triptánok: a migrénes roham specifikus gyógyszerei hatékonyan csökkentik a fájdalmat, az émelygést, a fény- és hangérzékenységet. 
• Akupunktúra: abban az esetben, ha a gyógyszeres terápia nem segített, érdemes lehet felkeresni egy akupunktőrt. 
• Bőséges folyadékbevitel: a víz hidratál, ami akadálya lehet a fejfájás kialakulá­sának. 
• Rendszeres testedzés: a mozgás révén jelentősen megnő a fejfájással szembeni ellenálló képességünk.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában