Múlt és jövő

2023.08.30. 13:04

Elődeik emlékét őrzik a Rábatamási falak

Rábatamási éke lett az a Szabadság utcában felújított helyi védett parasztház, aminek kapuit a falunapon nyitották meg először a tulajdonosok.

Vámos Annamária

Akinek nincs múltja, annak nem lesz jövője sem – olvasható a helyi védelem alatt álló népi lakóház értékleltárában, ami 2020 karácsonyára készült el Pölöskei Lászlóné Szalai Zsuzsanna elődeinek emlékére. 

A ház kezdetektől fogva a család birtokában volt, 1929-ben építették a dédnagyszülők. Rábatamási azon részét, ahol az épület található, annak idején Főszegnek nevezték. A 30 évig lakatlan épület nagyon rossz állapotban volt, amikor Zsuzsanna férje, Pölöskei László ötletének engedve beadta pályázatát a Népi Építészeti Programra. Egy hozzáértő építész megállapította, hogy minden jegyét mutatja a parasztháznak az ingatlan, így első lépésként helyi védetté kellett nyilváníttatni, amiben a képviselő-testület egy emberként állt a család mellé. Első körben 10 millió forintot nyertek. A legsürgetőbb feladat a tető felújítása volt, mivel egy vályogháznál fentről kell kezdeni a helyreállítást, hogy az ázást elkerüljék. A tetőszerkezetnél nagyrészt meghagyták a régi gerendákat vagy szarufákat. A felújítást mentor felügyelte, aki tanácsokat adott, hogy a feltételeknek megfelelően a mai kor igényeihez alakítva, de megőrizve régi jellegét haladjanak a munkák. A tetőt követően a hátsó pajtát kellett újjáépíteni, mert életveszélyes állapotban volt. A második körben a 7 milliós támogatásból és önerőből az egész belső felújítás megtörtént. Két nyáron át dolgozott a család azon, hogy létrehozza tulajdonképpen romjaiból ezt az ékszerdobozt. 

A részben vályog, három- osztatú parasztházban számos eredeti, régi, restaurált bútor őrzi az egykori lakók emlékét. 

A pajtában felújításra vár egy szekrény, amit kelengyeként kaphatott még Pölöskei Lászlóné dédnagyanyja. Ezt cirkalmas jegyzet bizonyítja, ami a bútor ajtajának belső részében látható, „1896 június 9-én esküdtünk”, majd a gyermekeik neve és születési dátuma is olvasható, köztük Pölöskei Lászlóné nagyap- jáé is. 

A nyári konyhából méhészetet alakítottak ki, mivel a nagyobbik fiuk méhekkel foglalkozik. 

A távlati tervek között szerepel táborok, workshopok szervezése a házban, amiben az önkormányzat további támogatását élvezi a család. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában