A falu vonzereje a rend és a csend

2023.08.15. 16:30

Egyre népszerűbbek a vendégházak – Sokan visszatérnek pihenni Bakonyszentlászlóra

Az ezerhétszáz lelkes bakonyi falu, Bakonyszentlászló utcáin gyakran látni ráérősen sétálgató járókelőket. Épp felfedezik a települést, ahol napokat, esetleg egy hetet is eltöltenek. Vajon mi lehet a csendes, ám gyönyörűen rendezett és virágos település titka?

Barki Andrea

Soós Zoltán, Bakonyszentlászló polgármestere büszke lehet a tiszta, rendezett, virágos településre.

Fotó: Rákóczy Ádám

– A Bakony az ország egyik legcsodálatosabb része, mindenkinek látnia kell. 2009-ben alakítottuk meg a Bakonyért Szent László Turisztikai Egyesületet pár taggal. Akkoriban még nagyon kevés vendég volt. Éppen azért alakult az egyesület, hogy a Bakonyba vonzzuk az embereket, megismertessük velük minden szépségét. Ma már tizenöt vendégház üzemel a településen – mesélte Felhoffer Edit, aki párjával üzemelteti a Józsi Papa Vendégházat Bakonyszentlászlón. 

– A vendégházaknak köszönhetően meglódult a falu idegenforgalma – állapította meg Felhoffer Edit. – Nagyon jó helyen fekszik a településünk. Jó a közlekedés Győrbe, Veszprémbe, de elérhető innen Pannonhalma és a Bakony is. Az a célunk, hogy minél több visszatérő vendégünk legyen, ezért minőségi szolgáltatást kell nyújtani. Nem is kell hirdetnünk a szolgáltatásunkat, egymásnak ajánlják az emberek. Mi szívesen látunk családokat, mert a nagy, zárt udvarban biztonságban tudnak játszani a gyerekek. A vendégek mindent megtalálnak a településen. Bevásárolhatnak, és akár főzhetnek is a teljesen felszerelt konyhákban – mondta látogatásunkkor Edit, aki még az állomásra is elvitte az éppen egyhetes nyaralását töltő kétgyermekes budapesti családot. 
Nagyon élvezték a falu csendjét, nyugalmát. Mint mesélték, vonattal érkeztek, bejárták a falut, megcsodálták a rendezettséget, a tisztaságot, kirándultak a Bakonyba. A házigazdák jóvoltából az udvaron szalonnát is tudtak sütni. 

 Imádják a vendégek – mesélte Felhoffer Edit, aki párjával üzemelteti a Józsi Papa Vendégházat Bakonyszentlászlón. 
Fotó: Rákóczy Ádám

– A vendégek által emlegetett tisztaság és rend most megfeszített munka eredménye. Az esőzések miatt gyorsabban nő a fű, többször kell lenyírni. A hirtelen lezúduló csapadék lemossa az útpadkákat, folyamatosan karban kell tartani azokat – állapította meg Soós Zoltán polgármester, aki arról is beszélt, hogy a növekvő vendégéjszakák száma jó a településnek, hiszen az idegenforgalmi adó a település kasszájában marad, de a helyi vállalkozások is növekvő forgalommal számolhatnak, hiszen a vendégek a faluban vásárolnak, étkeznek. Furcsának tűnhet, hogy visszatérő vendégekre számítanak a vendégházat üzemeltető helyiek, de sokan éppen azért keresik fel ismét, mert jól érezték magukat, jót pihentek, így a következő alkalommal is ezt választják. 

Az önkormányzat és a turisztikai egyesület mindig készül programokkal. A hét végén falunapot, augusztus 19-én egy nyárbúcsúztató főzőversenyt szerveznek, amire Győrből, de még Budapestről is szoktak nevezni, ősszel pedig tökfesztivál lesz. 

– Sokan már úgy foglalják a vendégházat, hogy a falu rendezvényeihez igazítják a szabadságukat. Vannak innen elszármazott fiatalok, akik külföldön élnek, de hazajönnek a gyerekkorukat idéző vagy éppen újdonságnak számító rendezvényre, s nem a szüleiknél szállnak meg, hanem családdal vagy barátokkal kivesznek egy vendégházat. Ezeket az időpontokat már jó előre lefoglalják – mondta Soós Zoltán polgármester. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában