Diáklabor

2023.08.14. 18:43

43 millió tehetséggondozásra – A győri Mobilis várja a középiskolásokat

Több mint 1 milliárd forint támogatásból újulhat meg 24 középiskolai diáklabor a „Selye János Diáklabor Hálózat kiépítése” projekt keretében az országban. Vármegyénkben egyedüliként a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. nyert támogatást, amelyből szeptembertől középiskolások tehetséggondozását végzik. A program célja, hogy vonzóbbá tegyék a fiatalok számára a tudományos életpályát, és bemutathassák a legújabb tudományos eredményeket.

Ollári Gergely

A felvételen Molnár Milán, a program szakmai vezetője, valamint Nágel Anna, Fontos Zoé Diána és Horváth Liza, akik ki is próbálták már az intézmény eszközeit.

Fotó: Csapó Balázs

Húsz megyei iskola 

A győri székhelyű Mobilisben öt éve működtetnek már diáklabort, ami ugyancsak egy pályázat segítségével jöhetett létre még 2018-ban. A tender segítségével természettudományos tantárgyakat hoztak közelebb a gyermekekhez élménypedagógiai módszerekkel. Ebben húsz megyei iskola működött közre, a másodikosoktól egészen a középiskolásokig várták a győri laborba a gyermekeket, hogy természettudományi kutatásokat vé­­gezzenek. 
– Laborszigeteket alakítottunk ki, és egy nagy lelátót is, ahol a fizika, kémia, matematika tananyagát ismertettük a fiatalokkal gyakorlati módszerekkel. Az iskolákban sokszor nincs idő a kísérletezésekre, a labormunkára, a projekttel ebben segítettünk az intézményeknek. Így nemcsak az elméleti tudás, hanem a gyakorlat is előtérbe került számukra, játékos formában – fogalmazott lapunknak Keszthelyi ­Bernadett, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

Ütemezett szakkörök 

Erre épül most az új projekt a „Selye János Diáklabor Hálózat kiépítése” című programmal. Az elnyert 43 millió forintos összegből a tehetséggondozást szeretnék előtérbe helyezni. Szeptembertől tehetséges középiskolásokat várnak majd a laborba, akiket iskolák delegálhatnak majd. Az ütemezett szakkörökön ingyenesen vehetnek részt, és műhelymunkák keretében végezhetnek méréseket, kísérleteket. 

Az iskolákban sokszor nincs idő a kísérletezésekre, a labormunkára, a projekttel ebben segítettek az intézményeknek.
Fotó: Csapó Balázs

– Célunk, hogy a már meglévő tehetségeket mentoráljuk, valamint segítsük őket olyan felsőoktatási intézményt vá­­lasztani, ahol kamatoztathatják egyszer tudásukat. Emellett fel is készítjük őket a tudományos, kutatói pályára – tette hozzá az ügyvezető. 

Maradjanak helyben a tehetségek 

A program szakmai vezetője Molnár Milán fizikus, fizikatanár lesz, aki évek óta a Mobilis vezető demonstrátora. Keszthelyi Bernadett szerint a program egyik fő célja, hogy a fiatal tehetségek ne menjenek el Budapestre, hanem maradjanak Győrben, karrierben pedig döntsenek a győri Széchenyi István Egyetem mellett, ahol számos kutatói pályát választhatnak, mint például a mérnök-informatikus vagy járműmérnök szakok. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában