Forróság

2023.07.23. 09:15

Tatabányai lány a hőségviharban: múzeum és templom a menedék

Egy pusztító hőhullám miatt Dél-Európában nem ritka a 45 fokos hőmérséklet sem. A tatabányai, ám Rómában élő jógaoktató, Mórocz Anna szerint hiába „hűl le” 27 fokra a levegő, az éjszakák a legnehezebbek.

Kisalföld.hu

Mórocz Anna jógaoktató szerint az olaszok hozzászoktak már a meleg időhöz, de most őket is megviseli a kánikula.

Egymást érik a hőhullámok Dél-Európában, Szicíliában például 48 fok a levegő hőmérséklete. De másutt sem sokkal jobb a helyzet, Olaszország tizenöt városában és térségeiben rendelték el a vörös színű, legmagasabb fokozatú hőségriasztást. Rómában is 43 fokos kánikula van, az Origo információi szerint a héten leállították az építkezéseket és a város több pontján rendkívül erős szag terjeng az utcai élelmiszerhulladék-konténerekből. Aki csak teheti, otthon marad, a turisták esernyőkkel védekeznek, csúcsra járnak a légkondicionálók. Ezt erősítette meg az olasz fővárosban élő, tatabányai Mórocz Anna is, akit arról kérdeztünk, miként bírják a helyiek a magyarországinál is jóval melegebb hőmérsékletet - írta a kemma.hu.

Üres utcák napközben 

– Itt, Olaszországban jobban hozzá vannak szokva a nagy meleghez, mint mi, magyarok, de ez a mostani hőhullám még nekik is embert próbáló. A hírekben rendszeresen bemondják a rekordokat, emellett kiemelik, hogy rendszeresen igyunk vizet, kerüljük az alkoholfogyasztást. Felbukkan sok, a témával foglalkozó cikk is a közösségi médiában, ahol leírják, hogy ha már kint kell lennünk, próbáljuk meg a csuklóinkat, a nyakat hűteni hideg folyó vízzel. 

Anna azt is elmondta, hogy Rómában számos kis vízlelőhely van, ha nem zárják el őket a nagy szárazság miatt. Inkább reggel és este megy ki a lakásból ügyet intézni az, aki teheti. Van, aki a hűvösebb templomokban, múzeumokban keres menedéket, mások a bárok napernyős teraszain. A külvárosban az utcán embert alig látni, az ablakokon a zsalugáterek majdnem mindenhol zárva vannak. 

Nehéz éjszakák 

– Május óta hirdetik a különböző ásványi sókat pótló készítményeket, amiket szintén hasznos ilyenkor naponta fogyasztani. Különösen ügyelni kell az idősebbekre és a gyerekekre, hogy biztosan hidratáltak maradjanak. 

A légkondi üzemeltetése nem olcsó, de bizonyos hőmérséklet felett a szellőztetés önmagában már nem elég éjjel sem. 

– A legnehezebb az alvás. Hiába nyitjuk ki az ablakokat éjszakára, ha csak 27 fokig hűl le hajnalra a levegő. A légkondi sem megoldás, attól egy idő után a száraz levegője miatt megfájdul és kapar a torkunk. Nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat. Hozzátette: szerencsére minden buszon és metrón van légkondicionáló, csakhogy mire az ember eljut a megállóig, csuromvizes lesz. 

– Ha pozitívumot kellene keresni, azt mondanám, hogy legalább nagyon gyorsan megszáradnak a kiteregetett ruhák. Na, de azokat ki is kellene vasalni... abba belegondolni is szörnyű! A sütés-főzésről nem is beszélve! Inkább hidegebb és könnyű ételeket eszünk: hideg tésztákat, salátákat. 

Mivel Anna jógaoktató, így felmerül a kérdés, hogy miként dolgozik ebben a forróságban. 

– Kora reggel lehet és érdemes ilyenkor jógázni. Akkor talán jól is tud esni, de nem szabad túlzásba vinni, azt javaslom, mert az energiáink végesek az ilyen extrém hőmérsékletben. Egyébként létezik a hot jóga, amit direkt minimum 30 fokos teremben szoktak tartani. Ezt most könnyű otthon is gyakorolni, de nagyon kell ügyelni a helyes folyadék- és sóbevitelre, tiszteletben tartva a határainkat. Meditáció közben is zavaró lehet a nagy hőség, mivel arra törekszünk, hogy a testi érzeteket minél inkább kizárjuk. 

Cerberus ment, Charon jött - Egymást érik a hőhullámok Európában. A Cerberus épphogy levonult, nyomában jött a Charon névre keresztelt következő, amely ismét melegrekordokat dönt. A kontinens déli részén meghaladhatja a 45 fokot is a hőség a hétvégén. Az idei nyár újabb hőhulláma Afrikából hozza a forró levegőt. Az előrejelzések szerint a július közepén megszokott hőmérsékleti átlagnál 12 Celsius-fokkal is magasabbat mérhetnek. Spanyolország déli részén még éjfél körül is több mint 36 fokot mérnek. A törökországi Mugla tartományban a tűzoltók folyamatosan oltják a hőség miatt lángra lobbant aljnövényzetet. De Portugália és Franciaország déli részén is jellemzőek az elhúzódó bozóttüzek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában