Épnek, sérültnek sokat ad

2023.07.28. 19:31

Sírkán szelidítő kacinfántos tábor Győrzámolyon - Fotók, vídeó

Hetedik alkalommal tartja súlyosan, halmozottan sérült, azaz kacifántos gyerekek táborát az Egy a Világunk Alapítvány. Nem csak felnőttek, de ép gyermektársak is segítik a közösségi élményt és a szórakozást a győrzámolyi tornacsarnokban, ahol ezúttal a Dzsungel könyve történetéhez kapcsolódnak a játékok és foglalkozások.

Bella Violetta

Zeng a kacagástól és a ritmushangszerektől a győrzámolyi tornacsarnok: kacifántosok és épek a dzsungel állatainak szerepében szórakoznak és gyűjtik az élményeket.

Fotó: Rákóczy Ádám

Idén először a szülők számára is szerveztek egynapos programot, ahol információkat szerezhettek lehetőségeikről, rehabilitációs eszközökről és feltehették a kérdéseiket. 

Balu, Bagira és a többiek

Fejes Tímea és a Pulai Nikoletta táborvezetők tizennégy kacifántos fiatalnak, és ugyanennyi felnőtt, illetve fiatal ép társnak igazgatják a lépteit, együtt bújnak a héten képzeletbeli bundába, csőrbe vagy kígyóbőrbe. 

– Egy előadással készülünk a szülőknek, barátoknak és a tábor támogatóinak a hét végére – mondja fejes Tímea gyógypedagógus – Kerekesszékes előadás is lesz, kommunikátorral mesélnek a gyerekek és többszólamú énekkel is készülnek. Minden játékot a mese köré illesztettünk. A gyerekekre formáljuk a szerepeket, hiszen tizennégy gyerkőcnek szeretnénk élményt adni, nem csak négy-öt főszereplőnek. Az a cél, hogy ne csak a babakocsis kacifántos, de a segítője is élvezze.

Szagolnak, ízlelnek, tapintanak, Tímea azt mondja, a szenzoros ingerlésben nagyon hisz. 

– Most Balu éneke alapján ízlelünk és szagolunk csemegéket, tegnap Sírkánt szelídítettünk érintésekkel, súgással, simogatással, kendővel legyintéssel. A mi táborunkban nem ehet embert Sírkán, itt megszelídül!
Tímea mellett több gyógypedagógus is van a felnőttek között, de ápoló és beteghordó egyaránt akad, ugyanakkor nincs kizárva a HR-es, vagy a művelődésszervező sem.

Driftelni nem ér!

Elmesélte, hogy falevél-fogócska közben, amikor egymás leveleit kell megszerezni a gyerekek, volt aki annyira ragaszkodott a leveléhez, hogy kerekesszékestől elhúzták. – Szoktuk mondani, hogy driftelni nem ér, de a nagy kacagások között bizony előfordul.

A hasonló állapotú gyereknek nem sok lehetősége nyílik táborozásra, programra, kikapcsolódásra, ahogy szüleiknek sincs sok lehetősége a nyáron szusszanni az ápolásuk, felügyeletük teendőitől. – Az anyukáknak, apukáknak nagy segítség, amit ki is használnak mondjuk ügyintézésre. Olyat is tudok, aki a másik testvért elvitte nyaralni, amíg mi itt vagyunk a kacifántosukkal. Amikor reggel hozzák a gyerekeket, akkor elmondják, hogy beesett az ágyba úgy elfáradt, vagy be nem állt a szája, olyan lelkesen mesélt.

Mészáros Viktória, az egyik kis táborozó anyukája azt mondja, ez mindenkinek jó. – Nekem egy kis szabadságot ad. Ármin pedig örömmel jön, szeret középpontban lenni. Nagyon jó a segítője. Le tudják fárasztani, ilyenkor végig tudja aludni az éjszakát és nagyon vevő erre a foglalkozásra.

Szemléletformálás

De nem csak a kacifántosok és családjaik számára hasznos a tábor, az ép gyerekek is sokat tanulnak, formálódnak, egyre érzékenyebbek az őket körülvevőkre. – Amikor elkezdtük ezt, kuriózum volt, nem tudom, hogy az országban van-e már más ilyen tábor, amikor elkezdtük még biztosan nem volt. Az ép gyerekek, akik vállalják, hogy a héten társai lesznek a kacifántosoknak, meglepődnek az első napon: máshogy néznek ki, másra van szükségük, de utána nagyon természetessé válik a barátság, és most meg már nagy élményekről beszélnek.

Heteket gondolkodnak a szervezők a párosításokon, melyik kacifántos mellett ki fog beválni, hiszen emberekről beszélünk, akiknek lehet ízlésük, véleményük és még bal lábbal indított napjuk is. Ha jól sikerül, az ép segítők és a kacifántosok között barátság alakul, sokan a táboron kívül is tartják a kapcsolatot, találkoznak, ahogy Nina és Bogi is fest, vagy épp hittan táborba megy együtt. Bármennyire jótékony a tábori együttműködés, egyre nehezebb hívni a fiatalokat, mert sok a program: teljesíteni kell a közösségi munkát, utaznak, nyelvet tanulnak, nem érnek rá. 

Kis Puskás Öcsi lett a táborlakóból

Ki gondolná hogy innen, az ép segítők köreiből még karrier is indulat, pedig így indult Bujtár Dominik gyermekszínészi karrierje. – Innen jutott be castingra. Az azévi táborban Micimackó előadásra készültünk, és azt a szerepét vitte a győri színházba, így jutott be, és lett kis Puskás Öcsi.

A szülőknek is segítség

Tremmelné Kovács Nóra, az alapítvány elnöke elmondta, hogy a tábort részben a Tesco "Ön választ, mi segítünk" kampányán nyert négyszázezer forintból, részben 1%-os felajánlásokból, és a kupakgyűjtőkben eddig gyűjtött kupakokból tudják finanszírozni, és Győrzámoly önkormányzata biztosítja a helyszínt.

Miközben a táborozók gyakoroltak a pénteki előadásra, pár épülettel távolabb a szüleik is összegyűltek. Érkezett hozzájuk ugyanis az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége, azaz az ÉTA, és a Halmozottan Sérültek Országos Szövetsége képviselője, illetve az Egyházmegyei Karitasztól, a Rehab Zrt-től, és az önkormányzat fogyatékos otthonából is eszmecserére, informálásra, párbeszédre. Hiszen mindenkit érdekelnek a lehetőségei: hogyan boldogulnak a gyermekek az iskolában és azon kívül, milyen lehetőségeik vannak az után

Lakits-Horváth Zsanett erről az alkalomról azt mondta, érdemes volt részt venni. – Kaptam sok kérdésemre választ de indított is sok újat. Szóval jó volt arra, hogy tudjam minek kell utánanéznem és megtudtam, hogy hol tudok utánanézni. Új rehabilitációs eszközöket ismertem meg, sokat adott.

Az információkon túl nagy támasz is a szülői közösség. – Csak mi értjük meg igazán egymást, aki ebbe nincs benne, abban lehet óriási empátia, de nem tudja napi szinten ezek az anyukák mire képesek. – mondja az anyuka.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában