kisalfold.hu videó

2023.06.30. 17:09

LEGO robotokat építettek és programoztak a gyerekek az országos döntőn Győrben - képek, videó

Az Edutus Egyetem idén június 29-30. között rendezte meg Győrben a Neumann 2023 rendezvénysorozat részeként, a World Robot Olympiad™ (WRO™) nemzetközi LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi verseny hazai nemzeti döntőjét. A tét az volt, mely csapatok képviselik hazánkat a novemberben a panamai világdöntőn.

kisalfold.hu

Forrás: Edutus Egyetem

Győrben a Városi Egyetemi Csarnokban tartották a rendezvényt, melyet csütörtökön nyitottak meg. A megnyitón Szilasi Péter Tamás, Edutus Egyetem, vállalati és nemzetközi kapcsolatok igazgatója és WRO projektvezetője, Fábián Gergely, Gazdaságfejlesztési Minisztérium, iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára, Dr. Friedler Ferenc, Széchenyi István Egyetem, megbízott rektora és Dr. Gál András Levente, Neumann János Nonprofit Kft., ügyvezetője szóltak a versenyzőkhöz. 

A verseny csütörtökön a délutáni órákban és pénteken délelőtt tartott, majd kora délután a díjátadó következett, melyet Prof. Dr. Horváth Zoltán, Széchenyi István Egyetem, Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki kar, dékánja valamint Szilasi Péter Tamás, Edutus Egyetem, vállalati és nemzetközi kapcsolatok igazgatója és WRO projektvezetője adtak át a legjobb csapatoknak.

Forrás: Edutus Egyetem

Az idei versenyszezon témája: „a világ egy hálózaton” – Connecting the world. A versenyen a csapatok RoboMission, Future Innovators és RoboSport kategóriában mérték össze tudásukat. 

A versenyre felkészülés során a csapatok által épített és programozott robotoknak megoldást kellett javasolni a tengeri élővilág megóvásában, a vízi-közlekedésben vagy tengermélyi infrastruktúra kiépítésében, javításában.

Forrás: Edutus Egyetem

Korosztály szerint az alábbi életkori bontásban jelentkezhettek a csapatok a versenyre:

  • Starter - 10 év alattiak
  • Elementary - 8-12 év közöttiek
  • Junior - 13-15 év közöttiek
  • Senior - 16-19 év közöttiek

Az idei évre összesen 113 csapat regisztrált a 3 kategóriában (RoboMission, Future Innovatros és RoboSports), 4 korosztályban. Közülük 83 csapat RoboMission kategóriában májusban 4 regionális elődöntőn (Miskolc, Budapest, Szeged, Veszprém) mérte össze tudását. Az elődöntőkről a nemzeti döntőre 56 csapat kvalifikálta magát a kategóriában.

Forrás: Edutus Egyetem

Future Innovators kategóriában 17 csapat mutatta be az elkészített projektjét, az idei évben másodszor megrendezett új, RoboSports kategóriában pedig 5 csapat teniszt játszott egymással.

A versenyre a csapatok előre megírt programmal érkezhettek, ami alapján a robotnak egy versenypályán kellett a szabályban előírtak szerint teljesíteni a feladatot meghatározott időre. A legjobb csapatok kiválasztásához a nap folyamán többször is véletlenszerűen kerültek fel a pályaelemek a pályára, így a robotnak mindig az adott helyzethez kellett alkalmazkodnia. A robotok versenypályán nyújtott teljesítményét szakértő bírók értékelték.

Forrás: Edutus Egyetem

A programmal kiemelt céljuk a rendezőknek, hogy az ország minden régiójában megismerjék az általános- és középiskolás tanulók a robotikát, programozást, algoritmizálást, automatizálást és közelebb kerüljenek az MTMI területek tárgyaihoz. A WRO versenyek betekintést engednek ebbe az izgalmas világba, és tapasztalati úton, a verseny hangulata, a csapatok lelkesedése és a robotok látványa új érdeklődési terület irányába terelheti a diákokat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában