Nem mindennapi ötlet

2023.05.09. 19:45

Alapkő és időkapszula - a világ legnagyobb székelykapuja készül Sokorópátkán - galéria

A világ legnagyobb székelykapuját állítják fel júniusban Sokorópátkán. A mintegy 30 millió forintos beruházás civil összefogásból jön létre, a program fővédnökei Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát és Böjte Csaba testvér erdélyi ferences szerzetes.

Gyurina Zsolt

Csapatban az erő - Az alapkőletétel ünnepélyes pillanatai Sokorópátkán.

Fotó: Csapó Balázs

  • A nem mindennapi terv kedden egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz: ünnepélyes keretek között letették a mű alapkövét, illetve a földbe helyeztek egy időkapszulát.
  • Emellett az érdeklődők megcsodálhatták a kaput faragó művészek munkáját, akik egy tábor keretében a helyszínen faragják ki és díszítik mintákkal a gerendákat, pallókat, egyéb elemeket.

Sokorópátka ad helyet alig egy hónap múlva Magyarország első, közút felett átívelő székelykapujának, amely egyben a világon a legnagyobb is lesz. Tegnap a település határában letették az építkezés alapkövét, illetve a földben elhelyeztek egy időkapszulát is, benne többek között egy 1920-as pénzérmével, a kapu felállításáról szóló iratokkal.

Összekovácsol a kapu

Az alapkőletételen Bassák Attila, Sokorópátka polgármestere arról beszélt, hogy fontos: határon túli testvéreink is érezzék azt, összetartozunk. A kapu ennek is jelképe. Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a kapu jó példa arra: mindig van olyan feladat, cél, amire egybekovácsol minket. Az ötletgazda Sokorói Tájegység Egyesülés alapító elnöke, Vajda Péter beszámolt róla, hogy eddig 22 millió forint gyűlt össze a támogatásokból, ez arra már biztosan elég, hogy június első hétvégéjén felállítsák a kaput.

Emlékeztetett arra, hogy korábban a Pannonhalmi Főapátság Dísztermében aukcióval egybekötött jótékonysági gálaestet szerveztek, amelynek teljes bevételét a kapu megvalósítására fordították, illetve a gálaest másnapján Böjte Csaba testvér az emberekkel teljesen megtelt Győri Székesegyházban ünnepi szentmisét mutatott be a Sokoró Kapujáért.

Még 23 millió forint hiányzik

Vajda Péter kifejtette: elképzeléseik szerint a kapu mellett a térségben honos gyümölcsfákkal és egyéb növényekkel szegélyezve alakítják ki az ökumenikus kápolnával, többfunkciós építményekkel és pihenőpontokkal tagolt, rekreációs és kulturális célokat egyaránt szolgáló Összetartozás terét.

A kaput és a 3000 négyzetméteres parkot közösségi összefogásból, adományokból, társadalmi munkából hozzák létre, a kettő megvalósítására összesen 45 millió forint kell, várják tehát a további támogatókat. Az alapkő és az időkapszula földbe helyezése után Tóth Roland atya áldotta meg a művet.

Kétszáz éves tölgyek

Az esemény előtt a vendégek megtekinthették a kapu még összeállításra váró részeit. A kézdivásárhelyi származású, Bálványoson élő fafaragó, Pethő Sándor a Kisalföldnek elmondta, hogy nyolc darab hatalmas gerenda szombaton indult útnak, hétfőn érkezett az erdélyi hegyekből, Csernáton falujából.

A 150-200 éves tölgyekből állítják majd össze a kapu négy lábát. A gerendákat csíki, háromszéki és rábaközi motívumok díszítik, erdélyi és magyarországi fafaragók közös munkái. A mesterek három hete kezdtek bele a faragásba. A székelykapu belmagassága 7,20 méter, teljes magassága galambdúccal és kettős kereszttel 10,5 méter, szélessége 16 méter lesz, egy méter lesz magasabb a jelenlegi rekordernél, egy szintén Erdélyben található kapunál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában