A község májusfája

2023.04.28. 14:32

Májusfaállítás Darnózselin - fotók

A májusfa, vagy népiesen „májfa” állítása régi, vallásos néphagyomány. Régen a legények állították a leányos házak udvarán, melyre különböző színű szalagokat kötöztek, nem ritkán egy üveg borral egyetemben.

Talpas Balázs

Fotó: Talpas Fotó

Darnózselin hagyományt teremtve felállították a község májusfáját a játszótér udvarán. A több, mint három emelet magas  fát Kovács Péter ajánlotta fel, Molnár Ferenc segített a szállításban, Kertész Zsolt készítette elő a helyét. A fát díszítő szalagokat a néptáncos lányok és a megjelent érdeklődők, gyerekek, felnőttek egyaránt nagy szorgalommal helyezték el a még földön fekvő fa koronájára. Ezután került sor a felállítására, melyet feszült figyelem kísérte, de minden probléma és baj nélkül sikerült, a közönség tapssal jutalmazta a kivitelezőket. Közreműködtek a Tűzoltó Egyesület Darnózseli, Polgárőrség Darnózseli, Darnó-Zseli KSE tagjai és számos önkéntes falubeli. A hangulatról a Szigetköz-Úgó Néptáncegyüttes gondoskodott fergeteges előadásukkal, míg a gyerekek az önkéntes tűzoltók járművével ismerkedtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában