Siker a nemzetközi versenyen

2023.04.08. 11:15

Lilla barokk zenét fúj legszívesebben - videó a tehetséges gönyűi kislányról

Első helyet szerzett a moszkvai nemzetközi versenyen korosztályában a gönyűi Kalmár Lilla, noha még csak szeptember óta tanul furulyázni. A barokk zenét szereti, különösen azért, mert azt a tanárnője csembalón kíséri.

Bella Violetta

Lilla és tanára, Tarján Karolina élvezik a közös munkát.

Fotó: Rákóczy Ádám

Azért kezdte érdekelni a furulyázás Lillát, mert több iskolatársát látta és hallotta. Tanára, Tarján Karolina, a Napsugár Művészeti Iskola tanára azt mondja, első fújásra is lehetett hallani a tehetséget, de Lilla először év közben jött, amikor nem tudta elkezdeni a zenélést, októbertől a következő szep- temberig várt, hogy belefoghasson. Aztán nagy vehemenciával vágott bele. – Volt olyan óra, ahol a tervezett 2–3 gyakorlat helyett már a huszadik körül jártunk, és hibátlanul játszotta le a darabokat.

Online folyt a versengés, videón várta a rangos zsűri a zenészek pályaműveit. Lilla az iskolában fújta el a Cantio Polonicát és a Rábaközi táncokat, ez utóbbi pedig nagy teret ad a brillírozásra. – Valójában Kozák Bence zenésztársammal kerestünk versenyt magunknak – mondja Karolina –, négykezes orgonás darabokat szoktunk játszani, és találta ezt a moszkvai versenyt. Észrevettük, hogy ilyen piciknek is van kategória.

Idén Lilla még Fertődre készül a májusi országosra, aztán pedig Érsekújvárra nemzetközi furulyaversenyre.
Fotós: Rákóczy Ádám

Arra azonban se a tanárai, se a szülei nem számítottak, hogy a sok ország rengeteg indulója közül Lilla lesz az első helyezett. A 10–13 évesek kategóriájában iskolatársa, Szabó Katalin lett a második helyezett, de Kozák Bence és Tarján Karolina tanárok is második helyezést szereztek kategóriájukban. Azt mondja az oktató, nagyon fontos, hogy lássák a gyerekek, hogy ők, felnőttek is versenyeznek és gyakorolnak, mert így hiteles.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában