Viszlát tél!

2023.03.04. 15:28

Télbúcsúztató hagyományőrző disznóvágással Máriakálnokon - fotók

Hagyományőrző disznóvágással, a Mosonmagyaróvári Ütő Együttes által felvezetett felvonulással és kiszebábégetéssel búcsúztatták a telet szombaton Máriakálnokon.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A Ballagó Idő Nyugdíjas Egyesület tagjai szombaton korán keltek: hagyományőrző disznóvágással készültek, hogy a fiatalabbaknak is megmutassák azt. Hammerl Frigyesné egyesületi elnök tájékoztatása szerint a szervezet tagjai korábban saját célra már vágtak disznót. Tavaly jött az ötlet, hogy a helyi önkormányzattal összefogva, egy télbúcsúztató nap keretében a falu apraja-nagyja is betekintést nyerhessen a disznó leszúrásától a feldolgozásán keresztül a különféle folyamatokba.

– Téglás Zsolt, Rigó Géza és Rigó Gergő szúrta le és dolgozta fel az egyesületünk által vásárolt két sertést. A munkából természetesen egyesületünk is kivette részét. Szeretnénk, ha a hagyományőrző disznótorosból hagyomány válna, ehhez viszont várjuk és hívjuk a fiatalabb generációkat is – emelte ki a nyugdíjas egyesület vezetője.

A felvonulás előtt dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármester köszöntötte az egybegyűlteket: felhívta a figyelmet, hogy a Duna-partról visszaérve meg is lehet a disznótoros finomságokat kóstolni!

A népes és zajos felvonulókat a Mosonmagyaróvári Ütő Együttes vezette el a folyópartra, ahol elégették a kiszebábot. Annak téltemető hagyományáról Frauhammerné Ica szólt néhány szót.

Bencsik Tibor, a máriakálnoki kulturális bizottság elnöke érdeklődésünkre arról számolt be, hogy idén további programokkal is készülnek. A Kálnoki esték keretében havonta, különböző tematikával várják az érdeklődőket, július 29-én falunap, de fotókiállítás, szabadtéri mozi, októberben káposztanap, amatőr alkotók tárlata is lesz idén, valamint a négy adventi hétvégén is terveznek rendezvényeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában