Több mint 25 éve kezdték

2023.03.22. 14:54

Elültették az Év fáját a soproni Botanikus kertben - fotók

Az idei „Év Fája” a vénic-szil lett. A vizes élőhelyet kedvelő fafajta ünnepélyes keretek közt kapott helyet a soproni Botanikus kertben, amit méltó módon szerdán, a víz világnapján ültetek el a mozgalom elindítójával, dr. Bartha Dénes közreműködésével.

Papp Fanni

A Botanikus kertben elültetett egyed Mohácsról érkezett Sopronba. A kisiskolások segítettek az első öntözésben. Fotók: Máthé Daniella

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. A kezdeményezést a Soproni Egyetem dendrológus professzora, Dr. Bartha Dénes indította útjára, és a mozgalom azóta más fajokra is ráirányította figyelmet. Van már többek között „Év Ásványa”, „Év Hala”, „Év Vadvirága” és „Év Emlőse” is.

2013 óta nyílt szavazás útján dől el, hogy a jelölt három hazai fafaj közül melyik viselheti az „Év Fája" címet. A versengés túlmutat önmagán: az adott fajok bemutatása mellett azok élőhelyének védelmére is felhívják a figyelmet.

A soproni campust körülölelő Botanikus kert 100 esztendeje létesült. A „Zöld talár” díjas Soproni Egyetem úgy határozott, a közel 3 évtizede indult kezdeményezésnek méltó emléket állít a jubiláló kertben: minden év márciusában elülteti az „Év Fáját”, ami idén a vénic-szil lett. A Kárpát-hazában is őshonos fafaj élőhelyét jellemzően az árterek jelentik, amelyek területe azonban a 19. század óta tartó folyószabályzások és a maradék élőhelyek feldarabolódása, átalakítása miatt lényegesen lecsökkent.

A „szúnyogfának" is nevezett fafaj árnyéktűrő, a gyengébb minőségű talajokat is jól tolerálja. Ártéri fafajként akár a néhány hétig tartó vízelöntést is el tudja viselni. Érdekessége, hogy lombfakadás előtt virágzik, zöldes-vöröses virágait március környékén láthatjuk.

A Botanikus kertben elültetett egyed Mohácsról érkezett Sopronba. Az ültetésnél a mozgalom elindítója, dr. Bartha Dénes is közreműködött, az öntözésbe pedig a Hunyadi János evangélikus iskola természetismeret-tagozatos diákjai is besegítettek. A Botanikus kert egy QR-kódos térképes útvonalvezetőt is készített, hogy a park látogatói akár telefonjuk segítségével is felkereshessék az előző évtizedek „Év fáit”. A campus Bajcsy-Zsilinszky utcai bejáratánál pedig egy információs táblán az összes idei kiemelt természeti értéket is megismerhetik az érdeklődők: az európai őztől a vadgesztenyén át a lápi pócig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában