Vándorserleg és oklevél

2023.03.03. 14:50

A börcsi lánglovagok az ország legjobb önkéntesei

Az Országos Kataszt­rófavédelmi Főigazgatóság 2013 óta díjazza az önkéntesegyesületeket. A tavalyi év alapján az ország körülbelül hétszázötven egyesülete közül a börcsiek kapták a vándorserleget és az elismerő oklevelet.

Bella Violetta

Ifjú Péter, az egyesület elnöke és parancsnoka és Ifjú Csaba Sam tűzoltó őrmesterrel, akit másfél éve fogadtak tűzoltóvá.

Fotó: Rákóczy Ádám

Ifjú Péter tűzoltóparancsnok szerint ez nem egy ember, de nem is csak a szűk tagság, hanem az egész település és minden támogató elismerése. Éppen ezért nem is nagyon lepte meg a csapatot, mert tudják, hogy mit vittek véghez az új tűzoltószertár felépítésével.

– Az építkezést 2020-ban kezdtük és bár aggódtunk, hogy a járvány akadály lesz, végül előnyünkre vált, mert az emberek otthon voltak, tudtak az idejükkel gazdálkodni és jöttek segíteni – folytatta Ifjú Péter tűzoltóparancsnok. 
Az új szertárépületet 2022 augusztusában adták át, amiben konferenciaterem, szerállások kaptak helyet, de a terasz és az udvar bőséges lehetőséget ad a közösségépítésre kemencével, játszótérrel. Itt kapott helyet Sam tűzoltó őrmester is, a másfél éve tűzoltóvá fogadott keverék kutya. Közösségi tér és tűzoltóbázis funkciója mellett joggal hívhatnánk látványszertárnak is az épületet, ahol csillogó serlegek, zászlók és a tűzoltást segítő eszközök egyaránt csillogón sorakoznak. 

– Ahhoz, hogy egy beavatkozás sikeres legyen – mondja Ifjú Péter –, rengeteg dolog kell: jó kiképzés, erős csapat, segítőkészség. A tűzoltó-társadalom nagyon egymásra épül, ez összmunka. Ha valakit elismernek az év tűzoltójának, nem azért történik, mert ő kiemelkedő valaki, hanem mert ott álltak még mellette öten, hatan, tízen, tizenöten. 

Úgy gondolja, nem csoda, ha felfigyeltek a börcsiekre, mert az építkezésük nem arról szólt, hogy a kivitelezőtől kulcsrakészen átvettek egy épületet, hanem minden zugát együtt találták ki, a polcrendszertől a feliratokig. 

– Az új szertárra negyvennégymillió forintot kaptunk az államtól és közel tízmillió forintot tett mellé az önkormányzat a helyi vállalkozók és az önkéntes munka által. 
Az önkéntes egyesület 21 fős magjából 18 a vonuló tag. Egy hölgy egészségügyi szolgálattal kíséri a tűzoltókat szükség esetén és van két informatikus is a csapatban. A rendezvényekre vagy önkénteskedni pedig jönnek a családok, és mint egy jó focicsapatnak szerves része a szurkolói gárda, az egyesület támogatóinak a szerepe is hatalmas. Az egész település összefogott és segítette az építkezést. 

Ifjú Péter vette át az elismerést a tagság nevében. 
Fotós: Rákóczy Ádám

A díj átvételét követő napon a börcsi önkéntesek máris első beavatkozók voltak az M1-es autópályán történt kamiontűznél. A szántóföld felől közelítettek, bokáig jártak a sárban a műszaki mentéskor, ezért a másnap a tisztogatásról szólt délután. 

– Mindig van mit tenni – mondja Ifjú Péter –, könnyebb a rendet fenntartani, mint állandóan újracsinálni. Az autóknak pedig csillogni kell. De mi cserélünk olajat, a karbantartási feladatok javát mi végezzük, mert jó szakmunkásaink vannak a csapatban. Így tudjuk a szekeret közösen előretolni, nincs előttünk lehetetlen. Az önkormányzatnak sokat köszönhetünk. A mostani helyzetben csak a mi támogatásunkon emeltek az új költségvetésben. 
Az egyesület a vonulásokon túl parkkarbantartással, szemétszedéssel, rendezvények biztosításával is sokat tesz a település közösségéért, és készítik a következő generációt az önkéntességre. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában