Gyógyír

2023.02.25. 10:00

Kollagén, az ízület kenőanyaga - Az önvizsgálat mellett figyelmet kell szentelnünk a prevenciónak is

A reggelikészítéstől az esti lefekvésig úton-útfélen megnehezítheti a mindennapjainkat a kínzó ízületi fájdalom. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk fellépni ellene, ismernünk kell többek között a testünkben lezajló mechanizmusokat vagy a kollagén szerepét.

Pozsgai Kitti

El kell fogadni a kor előrehaladtával a változásokat és lehetőleg lassítani azokat.

Az ízületi fájdalmakat három fő kategóriába szoktuk sorolni, melyek közül a leggyakoribb az arthralgia, vagyis az egyszerű ízületi fájdalom. S hogy miért egyszerű? Kialakulásához elegendő mindössze egy szerencsétlen sérülés vagy megterhelő fizikai munka. 

Kezelésére ritkán kérünk orvosi segítséget, a fájdalom rendszerint néhány napon belül enyhül, majd megszűnik. Borogatással, pihentetéssel, majd fokozatos igénybevétellel kezeljük. 

Az ízületi gyulladások toplistájának második helyén az arthrosis áll, melyet porckopás okoz. Ha egyből nem is, a folyamatosan visszatérő fájdalom miatt ezzel már többen keresik fel a szakrendelőket. Sajnos a legtöbben csak sokévi szenvedést követően hajlandók beismerni, hogy a fájdalomcsillapítók csak időlegesen oldják meg a problémát. Ezalól a köszvény biztosan kivétel, hiszen olyan erős fájdalommal jár, amit nagyon nehéz elviselni. 
A gyulladásos eredetű ízületi fájdalom, az arthritis, vagy a sokízületi gyulladás, a rheumatoid arthritis általában alapos belgyógyászati kivizsgálással jár, hisz a hátterében akár komoly betegségek, immunhiány is állhatnak. A beteg azt tapasztalhatja, hogy a fájdalom mozgatásra enyhül, nyugvó szakaszban viszont felerősödik. 

Mi történik odabent? 

Rögtön a sérülés után megkezdődik a szervezet öntisztító folyamata, ami gyulladással jár. A sérült sejtek ez idő alatt távoznak a helyszínről, helyükön új szövet épül. Eleinte ez csak egy sérülékeny kollagénháló, mely nem tudja megfelelően védeni az ízületet, ezért is nagyon fontos a pihentetés. A rugalmas kollagénrostok kialakulásához több hét türelem is kell. 

Fontos a kollagén pótlása 

Nyilvánvaló, hogy az ízületi gyulladások elkerüléséhez, a regenerálódáshoz a szervezetünknek kollagénre van szüksége. Ez a fehérje sokfelé megtalálható szervezetünkben, de nem mindenhol ugyanabban a formában. Ahhoz, hogy a porcoknak, ízületeknek a legjobb kollagénformulát adhassuk, nem árt ismerni a felépítését. 

Főként porckopásos eredetű ízületi gyulladás esetén észszerű odafigyelni a megfelelő kollagén pótlására, mely egyébként magától termelődik a szervezetünkben. A táplálékkal bevitt fehérjéket aminosavakká bontják a sejtjeink, hogy azokból a megfelelő peptidek és fehérjék a megfelelő helyre jussanak. Ízületeinknek az I-es típusú, porcainknak a II-es típusú kollagénre van szüksége, a különbséget a bennük lévő peptidek fajtája okozza. Hogy az egyes aminosavak össze tudjanak kapcsolódni, szükségük van C-vitaminra is. 

Juttassuk a megfelelő helyre 

Mivel a porcokban nincsenek erek, nincs könnyű dolgunk, ha csupán a véráramra hagyatkozunk a szállításban. Pumpáló hatással azonban segíthetünk a kollagén célba jutásában. Ehhez nem kell mást tennünk, mint mozogni. A séta, a kerékpározás, vízi torna mind hatékony mozgásformák lehetnek, de ha ezek elvégzéséhez túl nagy a fájdalom, egy szakképzett gyógytornász segítségével átmozgathatjuk a kérdéses testrészeket. 
Amennyiben sem a házi praktikák, sem a fájdalomcsillapító gyógyszerek, kenőcsök nem segítenek, és a fájdalom hosszú ideje nem múlik, mindenképpen fel kell keresnünk az orvosunkat. Mint ahogyan arról már a cikk elején is említést tettünk, előfordulhat, hogy az ízületi fájdalom hátterében belgyógyászati eredetű probléma áll, amit nem árt kivizsgálni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában