Klubfoglalkozások időseknek, fiataloknak

2023.02.14. 11:33

Figyelnek a kicsikre és nagyokra is - A szociális ellátás teljes spektrumát lefedik Gönyűn

Gönyűn 2008-tól indult útjára Idősek Klubja néven a nappali ellátás, majd hozzájött a házi segítségnyújtás és az étkeztetés, 2019-től pedig a demens nappali ellátást is biztosítják. 2021 januárjában a tevékenységi körük kibővült a család- és gyermekjóléti szolgálattal. A szociális ellátás teljes spektrumát lefedi az intézmény hétfős dolgozói gárdájának köszönhetően.

Barki Andrea

A Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény igyekszik az idősek számára tartalmas programokat szervezni. Többek között ingyenes számítástechnikai tanfolyamon ismerhették meg a számítógépek használatát és az internet világát a 65 év felettiek.

Forrás: Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény

Sok víz lefolyt a Dunán, sok tapasztalat gyűlt össze az eltelt tizenöt év alatt az intézményben. Milyen az élet az Idősek Klubjában? – kérdeztük Pákozdi Ramónától, a Gönyűi Szociális Alapszolgáltatási Intézmény vezetőjétől. 

– Az idősek klubjába fél 8-tól fél 4-ig várjuk az időseket, akiknek az étkezésük mellett különféle programokat szervezünk. A klubot átlagosan 10–15 fő látogatja naponta. Klubtagjainknak lehetőségük van igénybe venni az intézményi autóval történő beszállítást is. Tematikus heteinken különböző programokat szervezünk, mint gyógytorna gyógytornász vezetésével, kvízjáték, szeniorolimpia, irodalmi kávéház, kreatív foglalkozások, énekkar, filmklub, meseterápia. A Nemzeti Művelődési Intézetnél nyert önkormányzati pályázatnak köszönhetően bútorfestő tanfolyam indult, ahol különböző szép tárgyakat készítenek, melyekből kiállítást is szervezünk – sorolta az intézmény vezetője a sokszínű programokat, amivel testileg és szellemileg igyekeznek frissen tartani az időseket. 

Nemcsak a klubban segítik az időseket, hanem lehetőség nyílik a házi segítségnyújtás keretében az ellátott otthonában is szolgáltatást nyújtani. Széles palettát sorolt fel az intézményvezető, milyen feladatokat is látnak el ezen szolgáltatás keretében, ezekből néhány: sebkötözés, fürdetés, inkontinens beteg ellátása, lelki egyensúly megtartása, ügyintézés, információnyújtás. Mind- emellett a házi segítségnyújtást igénybe vevőinek lehetőségük nyílik ingyenesen gyógyászati segédeszközök bérlésére, ezáltal is a minőségi ellátásra törekednek. 

Az elmúlt évben több ingyenes számítástechnikai tanfolyamot is szerveztek az önkormányzattal közösen a településen élő 65 év felettiek számára. A számítógéppel való ismerkedéstől kezdve az internet használatáig eljutottak oda, hogy különböző hasznos információkhoz, hírekhez tudjanak jutni a világhálón, és kapcsolatot tudnak tartani a családtagjaikkal, illetve ügyeket intéznek az Ügyfélkapun. 

Gönyűn nagyon jól működik a gyermekvédelmi jelzőrendszer, így az intézmény időben tud hatékony lépéseket tenni. A fiatalok számára táborokat, társasjátékklubot is szerveznek. Tavaly nem csak a településen élőkkel volt feladatuk. A háború miatt menekülteket is helyeztek el a faluban, akiknek érkezésekor megmutatkozott a helyiek összefogása. 

– Az idén megújul az intézmény külseje, szeretnénk, ha a tavasz végére elkészülne. Mellette természetesen folyamatosan működünk a megfelelő óvintézkedésekkel – zárta beszélgetésünket az igazgató asszony. 
Sokat elárulhat az intézményről az is, hogy 2021 óta Családbarát Munkahely tanúsítvánnyal rendelkezik, és ezt az intézményi szemlélet is tükrözi – „munkánk a családokért, munkahelyünk a családunkért” . 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában