Az év első boros ünnepe

2023.01.21. 18:14

Vince-napi pincejárás - Szélesre tárták kapuikat a látogatók előtt a borászok Győr-Moson-Sopronban - Fotók

Idén is számos borkedvelőt vonzottak Győr-Moson-Sopron borvidékeire a Vince-napi programok. Szép számmal és jó hangulatban vettek részt a hideg idő ellenére is az érdeklődők a borkóstolókon és a pincejárásokon.

kisalfold.hu

Nemcsak az időjárásból, de a "vincevesszőkön" fakadó rügyek számából is próbálják megjósolni, hogy milyen termés várható.

Fotó: Huszár Gábor

Számos pincészet nyitotta ki kapuit és szervezett Szent Vincének, a bor védőszentjének névnapján - amit termésjósló napnak tartanak - tematikus bórkostolót és pincejárást. 

Ismerjük a mondást miszerint „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!” - eszerint, ha Vince napján enyhe az idő, akkor jó szőlőtermés várható az éven.

A Pannonhalmi borvidékre turnusokra osztva, busszal indultak a borkedvelők Győrből. Az érdeklődők látogatást tehettek az Ács, Babarczi, Pécsinger, Hangyál, Cseri, Pannonhalmi Főapátság és Herold borászatok pincéjébe, ahol megízlelhették az újborok mellett, a készítők legjobb tételeit is, néhány finom falat kíséretében.

Szokás ilyenkor a vincevessző hajtatás is: a levágott szőlővesszőt a meleg szobában kezdik el rügyeztetni, s ennek gyorsaságából, valamint a rügyek nagyságából következtetnek az őszi termésre a gazdák. 

A Cseri Pincészetben a kóstoló résztvevői egy-egy szál, a helyi dűlőn metszett vesszőt is magukkal vihették emlékbe. 

A Pannonhalmi borviék borászai szerint évről évre egyre többen érdeklődnek a Vince-napi programokért, mivel a borkészítés ritkán látott oldalába is bepillanthatnak ilyenkor a látogatók. Hallhatnak például a szőlők elhelyezkedéséről, a szüretelési technikákról, a mustkezelésről, mindezt szórakoztató, közérthető módon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában