Turizmus

2022.12.10. 07:16

Emelkedett a vendégéjszakák száma: Győr-Pannonhalma és Sopron-Fertő átlag felett teljesített + grafika

A Magyar Turisztikai Ügynökség legfrissebb jelentése szerint az ország tizenegy turisztikai térségéből csak háromnál emelkedett érdemben a ven­dégek és a vendég­éjszakák száma egy év alatt. A háromból kettő régiónkban található: Győr–Pannonhalma és Sopron–Fertő.

Gyurina Zsolt

Pannonhalma egyik turistavonzó rendezvénye a kulináris élvezeteket a vizuális kultúrával vegyítő Art Piknik. Fotó: CS. B. Kisalföld-Archív

Nagyarányú a visszaesés Pécs–Villány (13 százalékkal kevesebb vendég), Tokaj–Nyíregyháza (–22 százalék), Mátra–Bükk (–18 százalék) esetében, ennek fényében még inkább elismerésre méltó régiónk teljesítménye. Remekelt Gyula és térsége 16 százalékkal több vendégéjszakával, 25 százalékkal több vendéggel; ám a második-harmadik helyen Győr-Moson-Sopron következik. Budapest külön kategória a maga egymillió feletti vendég­éjszakájával.

Győr és Sopron az élen

Vezetnek a szállodák 

Győr–Pannonhalma kilenc százalékkal több vendéget fogadott, mint egy éve, úgy, hogy a vendégéjszakák száma nem változott. Szeptemberben 34.916, októberben 30.256 vendég érkezett, a vendégéjszakák száma az említett hónapokban 70.207 illetve 63.633 volt. A térségben a külföldiek voltak többen, a vendégéjszakák 54 százaléka származott tőlük októberben. Szállástípusok szerint 60,9 százalék szállodában, 8,6 panzióban, közösségi szálláson 8, kempingben 3,1, üdülőházban 0,1, magán- és egyéb szálláson 19,4 százalék töltött éjszakát. A leglátogatottabb település Győr volt a maga 57 százalékával. 

Sopron–Fertő hat százalékkal több vendéget fogadott a 2021. októberi adatokhoz képest, a vendégéjszakák száma ezen idő alatt 5 százalékkal emelkedett. Idén szeptemberben 21.954, októberben 20.573 vendég érkezett, a vendégéjszakák száma 55.664 és 52.770 volt. A látogatók inkább belföldről érkeztek, 67 százalékban. Szállodában 48, panzióban 13,2, üdülőház 5,2, kempingben 13,3, közösségi szálláson 1,7, magán- és egyéb szálláson 18,6 százalékban aludtak. A legnépszerűbb Sopron volt a maga 67 százalékával, Hegykő előtt. 

A nyertes Győr 

– Győr turizmusa a nehéz éveket követően ismét élénkülést mutat – felelte érdeklődésünkre Vörös Bernadett, a győri önkormányzat kommunikációs, szervezési és marketingosztályának ­vezetője. – Korábban a külföldi üzleti utazók tették ki a városban vendégéjszakát eltöltők jelentős részét, két-három éve azonban egyre több a belföldi egyéni utazó. Győr növekvő népszerűsége a színes kulturális életnek, az egyre több lehetőséget rejtő aktív kikapcsolódási módoknak, az egész évet lefedő programkínálatnak, illetve a kedvező ár-érték aránynak köszönhető. Az MTÜ 2020-ban erőteljesen népszerűsíteni kezdte a belföldi turizmust, ennek pedig egyik legnagyobb nyertese kimutathatóan Győr – foglalta össze. 

Sopron segítséggel 

A soproni Lőverekben üzemelteti panzióját Horváthné Ézsöl Klára. 

– A VOLT Fesztivál sok vendéget hozott eddig, nagy érvágás, hogy jövőre nem rendezik meg. Sopron gyönyörű város, sokan keresik fel. Érződik a járvány utáni fellendülés, az emberek kimozdultak, főleg belföldiek érkeztek. Az energiaválságtól azonban sok jót nem remélek. Az új gyorsforgalmi út biztosan segített a régió turisztikájának – nyilatkozta lapunknak az Anna Panzió tulajdonosa. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában