Évtizedeken át szolgálta a helyieket

2022.09.04. 17:46

Közel ötven év után bezárt az adyvárosi fodrászat – politikusok, művészek, sportolók is jártak ide

Lapunk 1973 novemberének végén öles címekkel adta hírül: megnyílt a Győri Fodrász Szövetkezet adyvárosi új üzlete, ahol női és férfifodrászat, kozmetika várta a szépülni vágyókat. Az egy esztendő híján fél évszázados korszak a közelmúltban ért véget a Kodály utcában. A legendás üzletben már senki frizuráját nem teszik rendbe; a tízemeletes alján lévő helyiségre lakat került nyár elején.

Szeghalmi Balázs

A zárás után az adyvárosi fodrászatban dolgozók „szétszóródtak” szerte a városban. Szinte mindenki a szakmájában maradt, csak már máshol várja a vendégeket.

Fotó: Rákóczy Ádám

Több ezren nyiratkoztak itt

A ’70-es évek eleji reklám előzékeny kiszolgálást, új frizurákat, hajfestést és tartós hullámot ígért Győr akkoriban teljesen még nem kész, ám erősen „duzzadó”, egyre népesebb lakónegyedében. Az idő múltával a kezdeti szólamok nem bizonyultak üres frázisoknak. Havonta több ezren nyiratkoztak itt, a fodrászat munkatársai több csúcskorszakot éltek át a híres üzletben.

Felvételünk a hetvenes évek elején készült, a fodrászat akkoriban kezdte működését. Fotó: Régi Győr

Hősidők

Egyiküket, Balásné Évát kértük meg, hogy nosztalgiázzon a közelmúltban bezárt üzletről. „1985-ben kezdtem itt. A fodrászat kis túlzással ugyanúgy nézett ki a ’80-as évek derekán, mint az utolsó időkben, ám nagybetűs szellemisége volt. Rengeteg vendég járt hozzánk, a győri kollégák közül sokan akartak dolgozni itt.

Négy székkel két műszakunk volt a férfifodrászaton, míg a hölgyek frizurájáról három-három kolléga gondoskodott. Érdekesség, hogy akkor még nem volt divat előre bejelentkezni. Így az üzletben többnyire sokan várakoztak. Talán az is adta a hely lelkét, hogy remek beszélgetések alakultak ki a vendégek között. Szinte mindenkinek akadt jó szava a másik várakozóhoz” – kezdte a jelenleg is aktív fodrász.

„A vendégnek mindig igaza van”

Az adyvárosi fodrászat népszerűsége hamar átlépte a negyed határát, s jó híre más városrészekből is csalogatott embereket. Ez olyannyira így volt, hogy a Rába ETO labdarúgóitól és kézilabdázóitól kezdve színészeken át politikusokig sokan szedették rendbe a hajukat itt.

„Az volt a siker egyik titka, hogy amint beült a vendég a székbe, az első perctől az utolsóig figyeltünk rá. Nem csak azért, mert olyan korban nőttünk fel, amikor azt tanították az iskolában, hogy a vendégnek mindig igaza van. Azért is, mert megtiszteltük a szakmánkat a korrekt hozzáállással. A hozzánk érkezők 99,9 százaléka elégedetten távozott. A Kodály utcai fodrászatban töltött 35 év alatt egyetlen vendéggel volt komoly vitám – és ennyi” – hallottuk Balásné Évától.

A zárás után az adyvárosi fodrászatban dolgozók „szétszóródtak” szerte a városban. Szinte mindenki a szakmájában maradt, csak már máshol várja a vendégeket. 
Fotós: Rákóczy Ádám

Pörgés ezerrel

A rendszerváltásból még erősebben is jöttek ki az adyvárosi fodrászok. Elsők között lehettek egyéni vállalkozók Győrben, miközben az üzletet továbbra is csúcsra járatták. A fodrászat egészen a 2010-es évek elejéig „pörgött” ezerrel, ezután jött az éveken át tartó, megállíthatatlan lejtő. A régi szakemberek vagy nyugdíjba mentek, vagy saját üzletet nyitottak, míg a helyüket átvevő újak már nem tekintettek sajátjukként a fodrászatra.

Csapatként működtek

„Bizonyos szempontból szerencsés volt a mi generációnk. Amikor a munkát kezdtem, a közösség érdekei egyértelműen felülírták az egyéni célokat. Csapatként működtünk, kollegiális volt a viszony. Ha valamelyikünk megbetegedett, úgy vágtuk le a vendége haját, mintha a saját ügyfelünk lett volna. A jó hangulatról sokat mond, hogy az éves fodrászközgyűlések régen éjfélig tartó bulikkal zárultak. Örülök, hogy részese lehettem ennek a korszaknak, míg a bezárt üzletet sajnálom” – zárta szavait Balásné Éva.

Megkérdeztük az egyik törzsvendéget

Mátrai Róbert: „Szomorú, hogy bezárt az üzlet, évtizedeken át patinás hely volt. A feleségem is ide járt fodrászhoz, kozmetikushoz. Úgy hallottam, hogy a fiatalok ugródeszkaként tekintettek a helyre, s mindegyik inkább saját fodrászüzletben gondolkodott. Ez már ilyen világ, ezt el kell fogadni. Ettől függetlenül nagyon sajnálom, hogy megszűnt a lakónegyed fodrászata.”

Mátrai Róbert
Fotós: Rákóczy Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában